Koorts bij je kind? Zo weet je wat te doen

Je kind voelt warm aan, voelt zich niet lekker en heeft rode wangetjes. Oei, koorts! Als ouder schiet je meteen in de zorgmodus. Wat is er aan de hand? Moet ik me zorgen maken? En wat kan ik doen om mijn kindje te helpen? Koorts bij kinderen zorgt vaak voor veel vragen. Vooral over wanneer koorts gevaarlijk is bij kinderen. In dit artikel leggen we uit wat je kunt doen bij koorts bij kinderen én baby's. Let op: voor baby's gelden andere adviezen dan voor oudere kinderen. Huisarts Rick van den Doel deelt zijn advies.
 

Wanneer heeft een kind koorts?

We spreken van koorts (bij kinderen vanaf 1 jaar) bij een lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger. Koorts is eigenlijk een superkracht van het lichaam. Het is een teken dat het afweersysteem hard aan het werk is om virussen en bacteriën tegen te gaan. Koorts komt vaak door een infectie, net zoals griep of verkoudheid. Huisarts Rick legt uit: “Koorts bij kinderen is meestal niet gevaarlijk en het is een natuurlijke reactie om weer beter te worden. Je hoeft je dus niet gelijk zorgen te maken.”

Is koorts gevaarlijk bij een kind?

Koorts kan best eng zijn, zeker bij kinderen, maar het is vaak geen reden tot paniek. "Bij een temperatuur van 38 tot 41 graden is het lichaam nog in staat zichzelf te beschermen," legt huisarts Rick uit. Wanneer baby’s jonger zijn dan drie maanden wordt aangeraden om wel altijd even langs de huisarts te gaan.

Wanneer is koorts gevaarlijk bij kinderen?

Over het algemeen is koorts niet gevaarlijk voor kinderen. Wanneer is koorts dan wel gevaarlijk bij een kind? Neem contact op met de huisarts wanneer de volgende situaties voorkomen:

  • de koorts is hoger dan 40 graden Celsius.
  • je kind heeft langer dan 5 dagen koorts.
  • je kind is suf, drinkt weinig of plast weinig.
  • je baby is jonger dan 3 maanden en heeft koorts.

Wat kun je doen tegen koorts bij een kind?

Wanneer je kind koorts heeft, is een beetje extra aandacht en een dikke knuffel soms het beste medicijn. Hieronder deelt huisarts Rick van den Doel ook nog andere tips voor een kindje met koorts:

  • Rust en slaap. Laat je kind lekker in bed of op de bank uitzieken. Verhaaltjes voorlezen, knuffelen en rustig spelen zijn prima, maar voorkom wilde spelletjes en rennen. Het lichaam heeft energie nodig om te kunnen genezen.
  • Genoeg drinken. Zorg dat je kind genoeg drinkt. Zo kan je ervoor zorgen dat je kind niet uitdroogt. Water of thee is goed, ook in kleine beetjes. Of een waterijsje. Wanneer je kind liever niet wil eten, is dit voor de eerste dagen geen groot probleem. Drinken blijft het belangrijkst.
  • Geef pijnstillers. Wanneer je kind veel last heeft van de koorts, kan je pijnstillers zoals paracetamol geven. “Paracetamol stilt de pijn, maar kan ook de koorts verlagen”, zegt huisarts Rick van den Doel. Lees goed de bijsluiter over hoeveel paracetamol het kind mag hebben per 24 uur. Wanneer het voor een kind lastig is om paracetamol te slikken, kan het geven van zetpillen een goede oplossing zijn. Vraag hiernaar bij de apotheek of drogist.
  • Koel het lichaam. Door de koorts zal je kind warm zijn. Kleed je kind luchtig en zorg voor een koele omgeving. Gebruik niet te veel dekens. Ook kan je het kind een lauwwarme douche of bad geven om af te koelen.
  • Meet de temperatuur. Om goed in de gaten te houden hoelang de koorts aanhoudt, meet je regelmatig de temperatuur. Voor kinderen kan het gebruik van een rectale thermometer handig zijn. Wil je meer weten over het meten van koorts? Lees dan het artikel:Wanneer heb je koorts en hoe kan je het meten? Huisarts geeft advies.

Hoe lang mag een baby koorts hebben?

Bij baby's is het belangrijk om extra goed op te letten wanneer het om koorts gaat. "Baby's jonger dan 3 maanden moeten altijd langs de dokter als ze koorts hebben," vertelt Rick. Bij baby's ouder dan 3 maanden kun je het meestal een paar dagen aankijken. Neem contact op met de huisarts als:

  • De koorts hoger is dan 40 graden Celsius.
  • De koorts langer dan 2 dagen duurt.
  • Je baby slecht drinkt of suf is.
  • Je baby moeilijk kan ademhalen.

Meer vragen over koorts? Download de Zilveren Kruis Wijzer-app!

Heb je meer tips nodig over koorts bij kinderen, baby's of jezelf? De Zilveren Kruis Wijzer-app geeft je betrouwbare adviezen en handige informatie. Wanneer je twijfelt of je naar de huisarts moet, helpt de app je snel verder! Zo kan je in de app bijvoorbeeld vragen stellen aan een verpleegkundige. Handig als je onderweg of op vakantie bent. Download hier de Zilveren Kruis Wijzer-app of lees meer artikelen over seizoensklachten zoals koorts of griep. 

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine