""
""

Wanneer is koorts gevaarlijk? Een huisarts legt uit

Is 40 graden koorts gevaarlijk? En wanneer moet je uitkijken met koorts en kinderen? Hoewel koorts in de meeste gevallen ongevaarlijk is en vanzelf overgaat, zijn er situaties waarin koorts gevaarlijk is. Hierover spreken we met huisarts Rick van den Doel en leggen we uit wanneer je je geen zorgen hoeft te maken en wanneer het toch beter is om naar de dokter te gaan met koorts.

Koorts, wat is dat eigenlijk?

Koorts is een verhoging van je lichaamstemperatuur boven de normale 37 graden Celsius. Het is een natuurlijk afweermechanisme van je lichaam om infecties te bestrijden. Bij koorts kun je je warm voelen, rillen, hoofdpijn hebben of zweten. Meestal ben je 3 tot 5 dagen ziek met koorts.

Wanneer is koorts gevaarlijk?

Hoewel koorts meestal geen reden tot paniek is en vanzelf overgaat, zijn er situaties waarin je moet oppassen. Huisarts Rick van den Doel legt uit: “Vanaf 41 graden koorts kan je het beste langs de huisarts gaan en kan het gevaarlijk worden. Ook als de koorts lang aanhoudt, bijvoorbeeld meer dan 5 dagen, dan is het verstandig om langs de dokter te gaan.”

Wanneer ga je naar de dokter met koorts?

  • Hoge koorts. Een temperatuur boven de 41 graden Celsius is hoog en kan duiden op een ernstige infectie.
  • Koorts die lang aanhoudt. Als je koorts langer dan 5 dagen aanhoudt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.
  • Koorts gecombineerd met andere ernstige klachten. Bijvoorbeeld: ernstige hoofdpijn, stijve nek, verwarring, moeilijk ademhalen, pijn in de borst, buikpijn, huiduitslag of verminderd bewustzijn.
  • Kinderen tot 6 maanden oud. Wanneer kinderen koorts hebben en jonger zijn dan 3 maanden moeten zij altijd langs bij de huisarts. Bij 3 tot 6 maanden oude kinderen is het verstandig om in ieder geval even contact op te nemen met de huisarts.

Hoe kun je koorts meten? Lees hier meer over in het artikel: Wanneer heb je koorts en hoe kan je het meten? Huisarts geeft advies 

Wanneer is koorts gevaarlijk bij kinderen?

Bij kinderen is het belangrijk om extra goed op te letten bij koorts. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “Bij kleine kinderen moet je het goed laten controleren. Zo moeten kinderen onder de 3 maanden altijd naar de huisarts met koorts. Bij 3 tot 6 maanden neem je contact op met de huisarts en bij kinderen vanaf 6 maanden moet je vooral kijken of het samen gaat met heel ziek zijn. Dus wanneer kinderen kortademig zijn, suf, of andere hele specifieke klachten hebben, zoals erge oorpijn of keelpijn. Dat zijn wel redenen om bij koorts contact op te nemen met de dokter.”

Neem dus altijd contact op met de huisarts als je kind met koorts:

  • Jonger is dan 3 maanden en koorts heeft (hoger dan 38 graden).
  • Een verminderde weerstand heeft (bijvoorbeeld door een ziekte of medicijnen).
  • Ernstig ziek lijkt of andere ernstige klachten heeft, zoals: slecht drinken, suf zijn, niet reageren, moeilijk ademhalen, uitslag hebben of erg huilen.

Is 39, 40, 41 of 42 graden koorts gevaarlijk?

Hoe hoger de koorts, hoe ernstiger de oorzaak vaak is. Een temperatuur van 39 tot 40 graden Celsius is al aan de hoge kant en kan duiden op een flinke infectie. Bij 41 graden Celsius is het zeker aan te raden om medische hulp te zoeken. Een temperatuur van 41-42 graden Celsius of hoger is levensbedreigend en vereist onmiddellijke medische aandacht. Neem hierbij direct contact op met de huisarts.

Hoelang mag je koorts hebben?

Hoelang koorts duurt, verschilt per persoon en per infectie. Over het algemeen duurt koorts enkele, vaak 3 tot 5, dagen en gaat daarna vanzelf over. Als je koorts langer dan 5 dagen duurt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts.

Altijd hulp met de Zilveren Kruis Wijzer-app

Op zoek naar betrouwbare informatie over bijvoorbeeld griep, koorts, verkoudheid of keelontsteking? Download dan de Zilveren Kruis Wijzer-app. De app is gratis te gebruiken om informatie over verschillende klachten op te zoeken. Ook kan je binnen 15 minuten een verpleegkundige om advies vragen. Handig wanneer je even niet naar de dokter kunt, of wanneer je in het buitenland zit.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine