Van fixed mindset naar growth mindset | 3 tips
Verschil fixed mindset en growth mindset
Het idee van de fixed versus growth mindset ontstond begin jaren 90. Psycholoog Carol Dweck zag dat een deel van haar leerlingen de handdoek in de ring gooide na een onvoldoende, terwijl een ander deel van de leerlingen juist extra gemotiveerd raakte door diezelfde onvoldoende. Carol vond dit zo interessant dat ze het verder ging onderzoeken. Tijdens haar onderzoek kwam ze erachter dat bijna alle mensen in een van deze twee groepen zijn in te delen. En niet alleen in de schoolbanken, maar ook wanneer de krijtjes en telramen al lang uit je leven verdwenen zijn.
Een groeimindset is prima aan te leren
Kort gezegd is een fixed mindset een mentaliteit waarbij je uitgaat van falen. Bij een growth mindset (ook wel groeimindset) zit dat heel anders. Wat je ook doet, je doet het met de instelling om te leren. Let op: het gaat er bij een growth mindset niet om dat alles wat je doet, gaat lukken. Dat is het doel ook niet. Waar het om gaat is hoe je de dingen aanpakt. Is nou het eerste wat je denkt: ‘een groeimindset, dat lukt me nooit?’ Geen zorgen. Een groeimindset is niet aangeboren en dus prima aan te leren.
3 tips voor een groeimindset
Tip 1
Merk je dat jijzelf of je collega’s negatieve gedachten hebben? Sta daar dan bij stil en wijs een collega er eventueel op. Door je bewust te zijn van deze gedachten, boek je al een hoop winst.
Tip 2
Nu je je bewust bent van de gedachten, probeer ze een andere draai te geven. In het begin voelt dit misschien geforceerd, maar ook hier groei je in. Waar je eerst misschien nog wel moet zoeken naar een positieve draai, zul je later merken dat het steeds sneller en gemakkelijker gaat. Zo kun je je denkpatroon aanpassen.
Tip 3
Zie collega’s als inspiratie en niet als competitie. Dat maakt dat je veel meer van elkaar leert, openstaat en ook beter samen kunt werken. Probeer een bedrijfscultuur te creëren waarin dit normaal is. Dus niet door alleen op prestatie te beoordelen en met bonussen te strooien, maar door naar groei te kijken. Zo leer je veel meer van elkaar en durf je sneller hulp te vragen. Klinkt goed toch?
Wil je aan de slag met gezondere werkrelaties? Bekijk ons aanbod.
Wat heb je er op de werkvloer aan?
Een werkomgeving waarin de groeimindset gestimuleerd wordt, draagt bij aan de gezondheid van én de medewerkers én het bedrijf. Zo is er:
Minder stress op de werkvloer
Stel je hebt volgende week een lastige meeting. Dan kun je je daar heel erg druk om maken en er vanuit gaan dat het toch geen succes wordt. Dat levert veel stress op. Maar met een groeimindset sta je er anders in. Je gaat je best doen, ziet het als een proces en focust je op het leren en niet op de uitkomst. De groeimindset geeft je de skills om met uitdagingen om te gaan, waardoor je de meeting relaxter in gaat. Daarnaast geef je ook sneller je grenzen aan. Want als iemand iets van je vraagt dat je niet begrijpt, of waar je geen tijd voor hebt, zie je dat niet als falen. Je vindt het normaal om hulp te vragen.
Meer teamgevoel
Teams met een groeimindset komen sneller met nieuwe oplossingen of ideeën. Deze worden namelijk niet meteen afgekapt. Ook voel je je eerder gesteund door je team. ‘Wat goed dat je je zo in dat project vastbijt. Ik zie hoeveel energie je erin steekt’, klinkt veel leuker dan ‘joh, is dat nou wel iets voor jou?’.
Grotere kans op personeelsbehoud
Uit een onderzoek van McKinsey (2022) over het werkveld van nu, bleek dat 41% van de medewerkers ontslag nam door gebrek aan vooruitgang en ontwikkeling. Als je als bedrijf een groeimindset hebt, weten medewerkers dat ze mogelijkheden hebben. Ze zijn niet alleen binnengehaald op wat ze op dat moment konden, maar ook om hun mogelijke groei en potentie. Bijzonder hoogleraar Vitaliteitsmanagement Tinka van Vuuren vertelt: ‘Medewerkers die zich niet gewaardeerd en nuttig voelen, melden zich vaker ziek. Het is dus niet alleen belangrijk voor personeelsbehoud, maar ook voor de gezondheid van je medewerkers.’’Vanaf maandag hebben wij een groeimindset
Zo makkelijk werkt het helaas niet. Een groeimindset betekent dat je hobbels op de weg omarmt, leert van kritiek en door blijft gaan. Ook als het niet makkelijk is. Het willen is één, maar de gedachten die je zeggen dat iets niet lukt, zijn zo sterk dat we die niet moeten onderschatten. Stap voor stap kun je er zelf en als bedrijf in groeien.
Lees ook
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers goede voornemens ook écht volhouden?