Welke SPF zonnebrandcrème heb je nodig voor een donkere huid?

Lang werd gedacht dat mensen met een donkere huid minder snel verbranden van de zon en daarom ook minder SPF nodig hebben dan mensen met een lichte huid. Dit is niet helemaal waar. Om de verschillende huidtypen te bespreken, stelden we deze vragen aan Drs. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. In dit artikel bespreken we wat pigment is en hoe het werkt, wat de verschillende Fitzpatrick huidtypes zijn of mensen met een donkere huid echt beter beschermd zijn tegen de zon en welke SPF je het beste kunt gebruiken als je een donkere huid hebt.
""

Wat is pigment en melanine en hoe werkt het?

De kleur van je huid wordt bepaald door de hoeveelheid melanine die je huid produceert. Melanine is een type pigment dat je huid beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling van de zon. Pigment ligt als een beschermend kapje over de cellen en beschermt de huid tegen te veel zon.

Mensen met een donkere huid hebben meer melanine in hun huid dan mensen met een lichte huid. Hierdoor is hun huid beter beschermd tegen verbranding. Echter, dit betekent niet dat mensen met een donkere huid helemaal niet kunnen verbranden.

Het ontstaan van verschillende huidskleuren

Onze huidtypes en -kleuren zijn niet zomaar willekeurig en hebben een functie. Ze zijn het resultaat van miljoenen jaren evolutie en spelen een belangrijke rol in onze overleving. De verschillende huidskleuren zijn van origine ontstaan door de sterkte van de zon die verschilt per plek op de aarde. Een lichte huid ontstond bijvoorbeeld op plekken waar de zon minder sterk aanwezig was en een donkere huid bood een natuurlijke bescherming tegen zonnestralen op plekken waar de zon op het sterkst is.

De Fitzpatrick huidtypen

Huidskleuren zijn er dus in allerlei verschillende gradaties, van heel licht naar heel donker. Om de mate van bescherming te kunnen indelen, is de Fitzpatrick-schaal ontwikkeld. Deze schaal deelt de huidtypes in op basis van hun reactie op het zonlicht. Er zijn zes huidtypen:

  • Type 1: Zeer lichte huid, verbrandt zeer snel, wordt nooit bruin
  • Type 2: Lichte huid, verbrandt snel, wordt lichtbruin
  • Type 3: Licht getinte huid, verbrandt matig, wordt goudbruin
  • Type 4: Getinte huid, verbrandt zelden, wordt diepbruin
  • Type 5: Donkere huid, verbrandt bijna nooit, wordt zelden donkerder
  • Type 6: Zeer donkere huid, verbrandt nooit, wordt niet donkerder

Wil je meer weten over welk huidtype jij hebt en hoe je je het beste kan beschermen? Doe dan hier de test voor jouw huidtype.

Zijn mensen met een donkere huid beter beschermd tegen de zon?

Mensen met een huidtype 1, 2 of 3 hebben minder melanine (pigment) in hun huid dan mensen met een huidtype 4, 5 of 6. Drs. Leenarts: “We weten daarom dat mensen met een lichte huid veel gevoeliger zijn voor huidveroudering, rimpels en huidkanker.” Hoewel mensen met een donkere huid natuurlijk beter beschermd zijn tegen verbranding dan mensen met een lichte huid, kunnen ze nog steeds kwetsbaar zijn voor de zon. Mensen met een donkere huid kunnen namelijk ook verbranden, zonschade oplopen en huidkanker krijgen. 

Daarom is het net zo belangrijk voor mensen met een donkere huid om zich te beschermen tegen de zon als voor mensen met een lichte huid. 

Welke SPF zonnebrandcrème gebruik je met een donkere huid?

Omdat de zon bestaat uit UVA en UVB-straling, is het ook voor mensen met een donkere huid belangrijk om zich te beschermen tegen de zon. Dit kan door de zon te weren op de momenten dat deze op zijn heetst is, door je huid te bedekken met kleding, hoeden en zonnebrillen, en door elke 2 uur zonnebrandcrème te smeren.  

Er is geen verschil in SPF die je moet gebruiken tussen mensen met een lichte huid en mensen met een donkere huid. Net als bij mensen met een lichte huid, is de beste SPF (Sun Protection Factor) voor een donkere huid een crème met een SPF van 30 of hoger. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA- en UVB-straling. Dit is te herkennen aan het symbool op de verpakking waarin deze letters in een cirkel zijn afgebeeld.  

Wel kan het belangrijk zijn om een zonnebrandcrème te kiezen die fijn smeert en niet te dik en te wit is. Want deze kan een witte waas op de huid achterlaten. Er zijn tegenwoordig veel zonnebrandcrèmes op de markt die transparant, in olie vorm of speciaal zijn ontwikkeld voor donkere huidtypen.  

Twijfel je over een plekje? Download de SkinVision app

Mensen met een donkere huid kunnen ook verbranden en huidkanker krijgen. Bescherm je huid daarom altijd tegen de zon met een geschikte zonnebrandcrème, beschermende kleding en door de zon te vermijden op de warmste uren van de dag. Controleer je huid regelmatig op verdachte plekken om zo het risico op huidkanker te verkleinen. Dat kan met de SkinVision-app. Upload een foto van het plekje in de app. De app geeft dan een risicoschatting en een aanbeveling.

Maak tijdelijk kosteloos gebruik van de SkinVision-app!

Je krijgt de SkinVision-app het hele jaar vergoed als je een collectieve of aanvullende verzekering hebt. Heb je dit niet of ben je geen klant? Gebruik dan tot 30 september 2024 de code zkzomer24 om de app kosteloos te gebruiken. Ga naar 'Account' en 'Voer promocode in'. Verwijst de app je door naar de huisarts of dermatoloog? Je basisverzekering vergoedt deze kosten. Voor een bezoek aan de dermatoloog betaal je wel eigen risico.

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig?

Welke factor zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk nodig? Doe de test!
""

Waar staat SPF voor? Alles over bescherming van zonnebrandcrème

Dermatoloog Dr. Daniel Kadouch legt uit waar de afkorting SPF en de getallen voor staan, wat het verschil is tussen UVA en UVB-stralingen en hoe lang je in de zon kan blijven met deze beschermingsfactor.