Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling van de zon?

Wanneer je zonnebrandcrème uit de schappen pakt, staat er vaak een symbool met UVA + UVB op de verpakking. Wat betekent deze afkorting? En waar staat het voor? In dit artikel legt dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch uit wat het verschil is tussen de twee stralingen en hoe je jezelf ertegen kan beschermen om schade van de zon te voorkomen. Wel zo handig!

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling?

UV-straling staat voor ultraviolet straling. Beide stralingen komen van de zon, maar hebben verschillende gevolgen voor onze huid. Wanneer we ons niet goed beschermen tegen deze stralingen, kan onze huid op korte en lange termijn beschadigen.

Wat is UVA-straling?

UVA-straling is een vorm van ultraviolette (UV) straling die van de zon komt, maar die ook gebruikt wordt voor zonnebanken. In tegenstelling tot UVB-straling, die voor verbranding van de huid zorgt, is UVA-straling onzichtbaar en voel je het niet direct op je huid. Dit maakt het extra gevaarlijk, want je merkt niet dat je huid beschadigd raakt. Zo kan UVA-straling bijvoorbeeld ook door de wolken dringen. Wees dus ook op bewolkte dagen voorzichtig met de zon. Even oppassen dus!

 
Dr. Daniel Kadouch legt uit: “UVA-straling dringt dieper door in de huid. Doordat deze stralen dieper doordringen, hebben ze een lange termijn effect op onze huid en zorgen ze voor versnelde huidveroudering met rimpels en pigmentvlekken, en zelfs voor huidkanker. De A van UVA staat dan ook voor ‘Aging’, het Engelse woord voor ‘veroudering’.” 

Wat is UVB-straling?

De UVB-straling is het tweede type ultraviolette (UV) straling van de zon. In tegenstelling tot UVA-straling, die onzichtbaar is en dieper in de huid dringt, is UVB-straling de straling die je huid verbrandt of zonne-allergie geeft. UVB-straling is ook sterker in de zomermaanden en op grotere hoogtes, zoals in de bergen. Water, zand en sneeuw kunnen er daarnaast ook voor zorgen dat UVB-straling weerspiegelt en de straling versterkt.

“UVB-stralen zijn krachtiger, maar dringen minder diep door in de huid. UV-B -stralen kunnen zorgen voor zonverbranding. Een handig ezelsbruggetje hierbij is dat de ‘B’ ook wel staat voor ‘Burning’, het Engelse woord voor ‘verbranden’,” vertelt Dr. Daniel Kadouch.

UVA + UVB zonnebrandcrème

De SPF (Sun Protection Factor) in zonnebrandcrème beschermt je huid tegen UVB-straling. Niet tegen UVA-straling. SPF helpt dus voornamelijk tegen het verbranden van de huid. Om je huid toch zo goed mogelijk te beschermen, is het verstandig om te kiezen voor een zonnebrandcrème die zowel beschermt tegen UVA als UVB-straling. Dit noemen ze ook wel een ‘breed spectrum’ zonnebrandcrème.

Je kan op de verpakking van de zonnebrandcrème herkennen of het product je tegen beide stralingen beschermt doordat beide types omcirkeld staan in een logo. Wanneer je zonnebrandcrème gebruikt die beschermt tegen UVA + UVB-straling, weet je zeker dat je veilig zit.

Zo bescherm je jezelf tegen UVA en UVB-straling

Dr. Daniel Kadouch legt uit: “De beste manier om je huid te beschermen tegen de straling van de zon, is met ‘weren, kleren, smeren’. Zorg dat je uit de zon blijft in de piekuren, dus tussen 12.00 en 15.00 uur, bedek je huid met (UV-werende) kleding, zoals lange mouwen, een pet en een zonnebril en smeer de onbedekte huid ruim in met zonnebrandcrème. Het liefste minimaal SPF 30.”

Wanneer je huid langdurig in de zon is geweest zonder bescherming kan dit verschillende gevolgen hebben. “Op korte termijn kan dit betekenen dat je huid verbrandt, pijnlijk wordt en rood en warm aanvoelt. Op lange termijn kan de zonnestraling ervoor zorgen dat je huid sneller veroudert, dat je rimpels krijgt en zelfs huidkanker kan ontwikkelen op latere leeftijd.”

De smeerpalen van Zilveren Kruis

Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Wel zo makkelijk, zeker als je zonnebrandcrème vergeten bent. En zo ben je beschermd tegen de zon. De palen staan op verschillende stranden, recreatiegebieden en festivals door Nederland. Bekijk hier de locaties van de Zilveren Kruis smeerpalen.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Daniel Kadouch

Daniel Kadouch

Dermatoloog