Is zonnebrandcrème goed of slecht voor je huid?

We weten allemaal dat insmeren met zonnebrandcrème belangrijk is wanneer je in de zon bent. Teveel in de zon zijn zonder bescherming kan namelijk leiden tot verbranden, versnelde huidveroudering (waardoor rimpels en pigmentvlekken kunnen ontstaan) en zelfs huidkanker. Maar in een tijd waarin we steeds bewuster zijn over wat we eten of bijvoorbeeld hoe onze kleding gemaakt wordt, is het ook goed om te kijken welke producten we op onze huid smeren. Wel zo logisch, toch?

In dit artikel bespreken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch of zonnebrandcrème goed of slecht is voor je huid, wat de verschillende soorten zonnebrandcrème zijn en welke voordelen of nadelen deze kunnen hebben voor je huid.

Twee soorten zonnebrandcrème uitgelegd

Wanneer je het hebt over zonnebrandcrème, zijn er twee soorten crèmes: de minerale zonnebrandcrème en de synthetische zonnebrandcrème. Er is er niet één beter dan de andere. Het belangrijkste is dat je smeert. Daarnaast kan je uiteraard wel een voorkeur hebben voor een bepaald type crème. Hieronder worden deze 2 soorten crèmes uitgelegd.

1. Minerale zonnebrandcrème

De minerale zonnebrandcrème is een natuurlijkere variant en hiervoor wordt gebruik gemaakt van twee type UV-filters: titaniumdioxide en zinkoxide. Dr. Daniel Kadouch vertelt: “Deze filters zorgen voor een soort onzichtbaar schild op de huid die de UV-straling vanuit de zon weerkaatst, waardoor je huid beschermd is tegen de zon. Zinkoxide wordt daarnaast al sinds eeuwen gebruikt door dermatologen in de vorm van zinkzalf.”

Minerale zonnebrandcrèmes zijn vaak minder irriterend voor de huid, waardoor ze een goede keuze zijn voor mensen met een gevoelige huid of voor kinderen. Doordat de overige ingrediënten in minerale zonnebrandcrèmes vaker natuurlijk zijn, zijn ze over het algemeen gezonder voor je huid én brengen ze minder schadelijke stoffen mee voor bijvoorbeeld de zee.

Een nadeel van minerale zonnebrandcrèmes is dat ze soms een witte waas op de huid kunnen achterlaten en dat ze op de huid blijven liggen. Dit is vooral zichtbaar bij crèmes met een hoge concentratie minerale filters. Iets vaker smeren dus!

2. Synthetische zonnebrandcrème

Naast de zonnebrandcrèmes met minerale filters, bestaan er ook crèmes met chemische of synthetische UV-filters. Dit zijn vaak de bekendste merken. De meest bekende chemische UV-filters zijn oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Deze filters werken anders dan bij minerale zonnebrandcrèmes. Ze dringen door in de huid en nemen daar het uv-licht op die ze vervolgens omzetten in iets ongevaarlijks, namelijk warmte.

Een voordeel van zonnebrandcrème met synthetische filters is dat het vaak een makkelijk te smeren crème is. Dr. Daniel Kadouch zegt: “De crèmes zijn over het algemeen gemaakt om prettig op de huid te voelen en makkelijk te smeren. Je hebt zelfs ook van die onzichtbare sprays voor je gezicht of lichaam.”

Welke filter is beter voor je huid: minerale of synthetisch?

We stelden deze vraag ook aan dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch: welke zonnebrandcrème is beter voor je huid? “Het allerbelangrijkste is dat je in ieder geval een zonnebrandcrème gebruikt, met minimaal SPF30 en het smeren iedere 2 uur herhaalt. Want elke zonnebrandcrème is beter dan geen. De keuze of je voor een zonnecrème met minerale of synthetische filters gaat, is persoonlijk. De minerale UV-filters zijn wel het meest geschikt voor een gevoelige huid. Daarnaast kan je bij de zonnebrandcrème goed kijken naar welke ingrediënten er in de crèmes worden verwerkt. Niet elke crème is hierin hetzelfde. Zo kunnen er soms (chemische) ingrediënten in zitten als parfums, microplastics, of andere ingrediënten die de crèmes smeerbaarder maken bijvoorbeeld.”

De voordelen van zonnebrandcrème:

  • Beschermt tegen UV-straling: Zonnebrandcrème is, naast direct zonlicht vermijden en je huid bedekken met (UV-werende) kleding, de beste manier om je huid te beschermen tegen de schadelijke effecten van UVA- en UVB-straling. UVA-straling dringt diep door in de huid en kan zorgen voor rimpels, pigmentvlekken en huidkanker. UVB-straling beschadigt de buitenste laag van de huid en kan leiden tot zonverbranding van de huid.
  • Vermindert het risico op huidkanker: Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker in Nederland. 1 op de 5 mensen in Nederland krijgt momenteel huidkanker en dit aantal neemt toe. Naast het vermijden van de zon en je huid bedekken met (UV-werende) kleding, is het regelmatig gebruik van zonnebrandcrème belangrijk om het risico op het ontwikkelen van huidkanker te verminderen.
  • Voorkomt ernstige veroudering van de huid: UV-straling breekt collageen en elastine af, de eiwitten die zorgen voor een stevige en elastische huid. Dit leidt tot versnelde huidveroudering met onder andere rimpels, verslapping en pigmentvlekken. Zonnebrandcrème kan helpen om dit te voorkomen.
  • Beschermt tegen zonneallergie: Zonneallergie, ook wel zonovergevoeligheid genoemd, is een allergische reactie op UV-straling. Symptomen van zonneallergie zijn jeuk, roodheid, zwellingen en blaasjes. Zonnebrandcrème kan helpen om zonneallergie te voorkomen.

Gebruik altijd zonnebrandcrème

Twijfel je of je de zonnebrandcrème wel veilig is? In alle gevallen zeggen we bij Zilveren Kruis dat wel zonnebrandcrème gebruiken beter is dan geen enkele zonnebrandcrème gebruiken. De voordelen wegen ruimschoots op tegen de nadelen. Zonnebrandcrème is namelijk een noodzakelijk product voor het beschermen van je huid tegen de schadelijke effecten van de zon.

Kies voor een zonnebrandcrème met een ‘breedspectrum’ die zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt, en een SPF van minimaal 30. Maak je je zorgen of de zonnebrandcrème wel goed is voor je huid? Kies dan voor een zonnebrandcrème gebaseerd op natuurlijke minerale filters. Breng de zonnebrandcrème ruim en elke 2 uur aan, vooral als je in de zon zwemt of zweet. Wil je meer weten over onze campagne? Hier lees je meer over onze campagne tegen huidkanker.

Weren, kleren en smeren: 3 manieren om je te beschermen tegen de zon.

Weren - Zoek de schaduw op tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het meest fel is Kleren - Draag beschermende kleding, zoals een hoed, petje, T-shirt, lange broek en/of zonnebril Smeren - Smeer je huid in met een zonnebrandcrème met SPF 30 of hoger

Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Wel zo makkelijk, zeker als je zonnebrandcrème vergeten bent. Ze staan aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Check of er ook een smeerpaal bij jou in de buurt is.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Daniel Kadouch

Daniel Kadouch

Dermatoloog