Kan je verbranden onder de zonnebank? Dermatoloog beantwoordt vragen

Wil je van je witte winterbenen af? De zonnebank lijkt een makkelijke en snelle manier om een bruin kleurtje te krijgen. Maar wat zijn de gevolgen van de zonnebank? En is het wel echt zo onschuldig als het lijkt? Om deze vraag - en nog vele anderen - te beantwoorden hebben we dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch gevraagd om er een aantal voor ons te beantwoorden over de zonnebank. Is de zonnebank schadelijk? Kan je eronder verbranden? En moet je je insmeren met zonnebrandcrème?
""

Is de zonnebank schadelijk?

“Ja, de zonnebank is heel schadelijk voor je huid,” antwoordt Dr. Daniel Kadouch resoluut. “Zonnebanken stralen voornamelijk UVA-straling uit, de straling die dieper doordringt in je huid en die verantwoordelijk is voor versnelde huidveroudering, rimpels en huidkanker. Het is wetenschappelijk bewezen dat zonnebanken het risico op huidkanker vergroten.” De UV-straling die de zonnebank afgeeft is dus schadelijker dan de UV-straling van de zon. Bovendien gebruiken we onder de zonnebank vaak geen goede zonbescherming.

Kan je verbranden door de zonnebank?

Er is een verschil tussen UVA en UVB-straling van de zon. “De UVA-straling dringt dieper door in de huid, en heeft daarom langdurige schade. Denk hierbij aan versnelde huidveroudering, rimpels en zelfs huidkanker. De A in UVA-straling staat dan ook wel voor 'Aging', het Engelse woord voor veroudering", vertelt Dr. Daniel Kadouch. 

“UVB-straling dringt daarentegen minder diep door in de huid en blijft op de oppervlakte. Dit kan daarom zorgen voor het verbranden van de huid. De B in UVB-straling staat daarom ook wel voor 'Burning', het Engelse woord voor verbranden.”

Omdat de zonnebank alleen UVA-straling uitstraalt, is het wel mogelijk dat je huid verbrandt, maar minder snel. Je huid zal hier echter wel heel snel van verouderen. Daarnaast vergroot je de kans op huidkanker onder de zonnebank. Het is gewoon niet verstandig.

Waarom gebruik je geen zonnebrandcrème onder de zonnebank?

Je gebruikt waarschijnlijk geen zonnebrandcrème als je onder de zonnebank gaat. Dit komt doordat zonnebrandcrème de UV-straling weerkaatst en je hierdoor minder bruin wordt. En dat is precies waar je wél voor betaalt. Wanneer je zonnebrandcrème gebruikt onder de zonnebank moet je langer liggen om hetzelfde resultaat te behalen.

Zonnen voor een bruinere huid, is nooit onschuldig. Het is daarom altijd ons advies om deze 7 tips voor veilig zonnen te volgen. Dit betekent dat je niet onder de zonnebank gaat, maar dat je gebruik maakt van de zon, maar altijd met zonbescherming.

Ben je verbrand onder de zonnebank? Volg deze stappen

Wanneer je huid verbrandt onder de zonnebank is dat hetzelfde als wanneer het verbrandt door de zon. Daarom volg je ook dezelfde stappen voor een verbrande huid.

  • Smeer je huid in met aftersun, of een andere neutrale bodylotion, om je huid te verkoelen en hydrateren
  • Blijf uit de directe zon. Draag een pet of hoed en kleding
  • Drink genoeg water. Zo voorkom je uitdroging en herstelt de huid sneller.   

Liever in de echte zon

Zonnebanken kunnen een makkelijke en snelle manier zijn om een bruine tint te krijgen, maar het is belangrijk om je huid goed te beschermen. Denk hierbij aan de schadelijke effecten van de UV-straling, waaronder verbranden, versnelde huidveroudering, rimpels en een verhoogd risico op huidkanker.

Bij Zilveren Kruis maken we ons hard voor de strijd tegen huidkanker. Wist je dat maar liefst 1 op de 5 Nederlanders te maken krijgt met een vorm van huidkanker? Door je huid van jongs af aan te beschermen verlaag je het risico om op latere leeftijd huidkanker te ontwikkelen. Wil je meer lezen over onze campagne tegen huidkanker? Kijk dan op: zk.nl/zon.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling van de zon?

Wanneer je zonnebrandcrème uit de schappen pakt, staat er vaak een symbool met UVA + UVB op de verpakking. Wat betekent deze afkorting? En waar staat het voor?
""

Is zonnebrandcrème goed of slecht voor je huid?

In dit artikel bespreken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch of zonnebrandcrème goed of slecht is voor je huid.