Hoe ziet huidkanker eruit? De 3 meest voorkomende vormen uitgelegd

Huidkanker is de meestvoorkomende kankersoort in Nederland. Jaarlijks krijgen 77.000 Nederlanders de diagnose huidkanker. Gelukkig is huidkanker in veel gevallen goed te behandelen, mits je het op tijd herkent. Voor dit artikel gingen we in gesprek met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. We bespreken de drie meestvoorkomende typen huidkanker en kijken hoe je deze kunt herkennen en voorkomen.
""

Wat is huidkanker?

Huidkanker is een ziekte in de huid, waarbij je een ongewone groei van huidcellen hebt. Deze cellen kunnen zich ongecontroleerd delen en vormen dan een tumor. Huidkanker is in veel gevallen goed te behandelen als je het op tijd herkent. Let daarom op afwijkende vlekken of bultjes op je huid en controleer je huid regelmatig. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts of dermatoloog.

Er zijn verschillende typen huidkanker. Hieronder leggen we de drie meest voorkomende typen uit.

Hoe ziet beginnende huidkanker eruit?

Op de website van de Nederlandse Vereninging van Dermatologie en Venereologie (NVDV) kan je verschillende foto’s van beginnende huidkanker terugvinden. Zo kan je kijken of dit lijkt op een plekje op jouw huid.

Wil je zelf plekjes checken op huidkanker? Dat kan! Hiervoor kan je de Skinvision app gebruiken. Deze app wordt vergoed door Zilveren Kruis. Door middel van een foto kan je jouw huid checken op huidkanker wanneer je twijfelt. Je krijgt de SkinVision-app vergoed als je een collectieve aanvullende verzekering hebt (1 ster t/m 4 sterren) of ZieZo Aanvullend 1 of ZieZo Aanvullend 2. Heb je dit niet? Gebruik dan tot 30 september de code zkzomer24.

Type 1: Basaalcelcarcinoom

De meestvoorkomende vorm van huidkanker is het basaalcelcarcinoom. Deze vorm van huidkanker ontstaat meestal op plekken die veelvuldig in contact komen met de zon, zoals het gezicht, de oren, de nek en de kaal geworden hoofdhuid. Basaalcelcarcinoom komt voornamelijk voor bij mensen ouder dan 40 jaar.

Huidkankerexpert en dermatoloog Dr. Daniel Kadouch vertelt: “Deze vorm van huidkanker is de vorm die het meest voorkomt, bij zo’n 80% van de gevallen. Het komt vaak voor in het gezicht, want dat is het meest blootgesteld aan de zon. Het kan eruit zien alsof het wondjes zijn, een beetje glazige plekjes, die slecht genezen.”

Hoe herken je een basaalcelcarcinoom?

  • Een glanzend, parelwit of roze bultje of knobbeltje
  • Een bultje met een korst die steeds weer opengaat en dichtgaat
  • Een onregelmatige, rode of bruine vlek
  • Een wondje dat niet geneest

Type 2: Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom komt minder vaak voor dan het basaalcelcarcinoom, maar is wel een agressieve vorm. Dr. Daniel Kadouch geeft aan: “Deze variant zie je vaak bij oudere mensen ontstaan die veel zonschadeplekjes hebben. Het is meestal een knobbel of een harde witte korst die ook pijnlijk en gevoelig wordt.” 

Deze vorm van huidkanker ontstaat ook meestal op plekken die veel in de zon zijn, maar het kan ook op andere plekken van het lichaam voorkomen. Daarnaast komt het Plaveiselcelcarcinoom vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoe herken je een plaveiselcelcarcinoom?

  • Een blijvend bultje of knobbeltje
  • Een rode, schilferige of ruwe plek
  • Een open wondje met een harde rand
  • Pijn of jeuk aan de plek

Type 3: Melanomen

Het melanoom is misschien wel de bekendste, maar daarnaast ook de meest zeldzame en agressieve vorm van huidkanker. Dr. Daniel Kadouch: “Melanomen zijn óf bestaande moedervlekken óf nieuwe moedervlekken die een gekke kleurverandering doormaken, asymmetrisch groeien, jeuken en/of bloeden. Kortom, echt een moedervlek waarvan de meeste patiënten zeggen dat het plekken zijn die er verdacht uitzien.”

Melanomen kunnen overal op het lichaam voorkomen, maar komen het meest voor op de romp, de benen of de armen. Melanomen kunnen op alle leeftijden voorkomen, maar komen vaker voor bij mensen met een lichte huid.

Hoe herken je een melanoom?

  • Een (onregelmatige) bruine of zwarte vlek met verschillende kleuren
  • Een vlek met een onregelmatige rand
  • Een vlek die groter wordt of van vorm verandert
  • Jeuk, pijn of bloeden aan de plek

Is huidkanker dodelijk?

Dr. Daniel Kadouch legt uit: “Huidkanker kan dodelijk zijn. Gelukkig zijn de meeste typen dat niet. In 80% van de gevallen gaat het dus om een ‘basaalcelcarcinoom’, die zaaien bijna nooit uit en zijn ook heel goed te behandelen.

Het huidkankertype ‘melanoom’ kan veel agressiever zijn. Dit wordt tegenwoordig gelukkig vaak sneller herkend en als je het op tijd behandelt, dan verklein je het risico dat het uitzaait in het lichaam. Helaas sterven er ieder jaar nog wel veel mensen aan de gevolgen van huidkanker. In deze gevallen gaat het vaak met name om de uitzaaiing van een plaveiselcelcarcinoom of melanoom.”

Houd het goed in de gaten, want als je er op tijd bij bent kan dit ernstige ziekte voorkomen. Let op afwijkende vlekken of bultjes op je huid. Door de signalen van huidkanker te kennen en je huid regelmatig te controleren, vergroot je de kans dat je op tijd een diagnose en behandeling krijgt. Hoe eerder de huidkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans dat je geneest.

Hoe kan je huidkanker voorkomen?

Huidkanker kan je het beste voorkomen door 3 stappen: ‘weren, kleren, smeren’. Blijf uit de zon tijdens de piekuren (tussen 12.00 en 15.00 uur) waarop de zon op z’n sterkst is. Ben je dan toch veel in de zon? Bedek je huid dan met kleding, het liefst met UV-werende kleding en denk ook aan een hoed, pet of zonnebril. Smeer tot slot de onbedekte huid in met zonnebrandcrème met een factor van SPF 30 of hoger. Smeer je ruim in en herhaal dit elke 2 uur.

Wanneer moet je langs bij de dokter?

Dr. Daniel Kadouch vertelt: “Ik heb altijd als vuistregel dat als een plekje er langer dan zes weken zit en niet goed geneest, het altijd wel goed is om langs te gaan bij de huisarts of dermatoloog. Vooral wanneer je boven de 40 jaar bent.”

Download de SkinVision App

Heb je een verdacht plekje op je huid? Het is belangrijk dat je deze op tijd controleert. Dat kun je nu heel makkelijk zelf met de SkinVision-app. Maak een foto met de app en binnen 30 seconden weet je of een plekje verdacht is of niet. Zo ben je snel gerustgesteld.

Maak tijdelijk kosteloos gebruik van de SkinVision-app!

Je krijgt de SkinVision-app het hele jaar vergoed als je een collectieve of aanvullende verzekering hebt. Heb je dit niet of ben je geen klant? Gebruik dan tot 30 september 2024 de code zkzomer24 om de app kosteloos te gebruiken. Ga naar 'Account' en 'Voer promocode in'. Verwijst de app je door naar de huisarts of dermatoloog? Je basisverzekering vergoedt deze kosten. Voor een bezoek aan de dermatoloog betaal je wel eigen risico.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

Gerelateerde artikelen

""

Helpt zonnen bij vitamine D tekort?

Dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch beantwoordt onder andere de vragen of zonnen helpt bij een vitamine D tekort en hoe je dit veilig kan doen.
""

Is zonnebrandcrème goed of slecht voor je huid?

In dit artikel bespreken we met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch of zonnebrandcrème goed of slecht is voor je huid.