Welk ziekenhuis past het best bij welke behandeling?

Wanneer de huisarts je doorstuurt naar het ziekenhuis, ga je naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis, toch? Dat doe je al jaren zo. Of is dat niet altijd de beste optie? Hoe weet je wat de beste plek is voor jouw behandeling?
Vrouw schrijft met telefoon tussen schouder en oor

Rinskje woont in een middelgrote stad. In die stad bevindt zich één ziekenhuis en daar gaat ze al jaren heen. Voor elk medisch consult of behandeling. Dus toen Rinskje recent te horen kreeg dat ze aan staar geopereerd moest worden, was haar eerste neiging om dat gewoontegetrouw in haar vertrouwde ziekenhuis te laten doen. Haar man vond dat ze daar eens goed over na moest denken. Hij had van een collega gehoord dat je helemaal niet altijd naar hetzelfde ziekenhuis hoeft, maar dat je kunt uitzoeken welke behandeling in welk ziekenhuis het meest en het succesvolst wordt uitgevoerd. Rinskje vond het in eerste instantie onnodig om dat allemaal uit te zoeken, maar toen haar man zei: “Schat, het gaat om je ogen” gaf ze toch toe.

Vijf ziekenhuizen vergelijken

Via haar zorgverzekeraar Zilveren Kruis kwam Rinskje in contact met de Zorgcoach. Zo hoorde ze over de mogelijkheid om een persoonlijk zorgrapport op te laten stellen en hierin vijf ziekenhuizen te laten vergelijken. Ze kon zelfs aangeven welke ziekenhuizen ze wilde laten opnemen. In het persoonlijk zorgrapport las ze uiteindelijk hoe vaak de ziekenhuizen haar behandeling uitvoeren, het resultaat van die behandeling, de ervaringen van andere patiënten en de klanttevredenheid.

En… het eigen ziekenhuis wint!

Tot haar grote vreugde scoorden haar eigen ziekenhuis en het ziekenhuis dertig kilometer verderop bijna even goed. Daardoor besloot ze zich toch in haar vertrouwde omgeving te laten opereren aan haar ogen. Toch voelt Rinskje zich nu wel een stuk rustiger over de ingreep, omdat ze weet dat ze op de beste plek is voor haar behandeling. “Mocht ik in de toekomst weer een operatie moeten plannen, dan laat ik weer een zorgrapport maken. Het geeft je net dat beetje extra vertrouwen om zonder teveel zenuwen naar het ziekenhuis te gaan.”

PS

Dat een zorgrapport heel waardevol kan zijn, blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie voor Kankerpatiënten (NFK): de helft van de kankerpatiënten in Nederland blijkt niet te hebben nagedacht over welk ziekenhuis ze kiezen voor hun behandeling. Eén op de vijf kankerpatiënten zou achteraf een ander ziekenhuis hebben gekozen. Daarom is het goed te weten dat Zilveren Kruis voor veertien verschillende soorten kanker Zorgrapporten kan maken. In deze rapporten ligt de focus altijd op hoeveel ervaring een ziekenhuis met de behandeling heeft en wat de kwaliteit van de behandeling is. Ook krijg je te zien hoeveel personen met dezelfde ziekte als jij behandeld zijn en in hoeverre er sprake was van complicaties.

Een aanvraag voor een zorgrapport kun je online doen.

Gerelateerde artikelen

Lachende man met arm om kleindochter

6 dingen die je zorgverzekeraar óók doet

We zijn gewend dat onze zorgverzekeraar onze zorgkosten betaalt. Maar wist je dat je zorgverzekeraar veel meer voor je kan betekenen?

Vrouw legt iets uit aan collega's

Na één belletje terecht in een ziekenhuis zonder wachtlijst

Fajah werd getroffen door een rughernia: “Bij het ziekenhuis was de wachttijd voor een operatie 9 weken.”

Oude man lacht

Jaap wordt thuis behandeld aan zijn hart

Dankzij een hartkastje hoeft Jaap niet op en neer naar het ziekenhuis, en houden zijn artsen een oogje in het zeil.