Waarom buiten bewegen (en spelen) gezond is

Buitenspelen tot de straatverlichting aanging, wie deed het als kind eigenlijk niet? In de bomen klauteren, verstoppertje doen of knikkeren tot je alle knikkers van je buurtgenootjes won. Buitenspelen is niet alleen leerzaam en leuk, het is ook enorm gezond. We leggen je in dit artikel uit waarom het zo gezond is om, ook als volwassene, regelmatig buiten te bewegen of te spelen.

Bewegen in de buitenlucht is gezond

Als je denkt aan buitenspelen, gaan je gedachten al gauw naar de populaire kinderspelletjes die we vroeger speelden. Tikkertje, stoepranden, ‘Annemaria Koekoek’, noem maar op. Enne… Het is natuurlijk niet zo gek dat je als volwassen man of vrouw niet meer dagelijks gaat ravotten in het park. Toch bewijst de wetenschap dat buitenspelen en bewegen allerlei voordelen heeft. Zo krijgen je hersenen meer zuurstof, wat goed is voor je geheugen en je humeur. Daarnaast stap je door te spelen uit de alledaagse drukte en verlang je misschien zelfs even terug naar die onbezorgde tijd als kind.

Klinkt top toch? Mooi, dan kun je nu natuurlijk gelijk in de speeltoestellen gaan hangen! Toch voelt dat een beetje gek. En misschien ben je ook niet meer zo lenig als in je jeugd was. Gelukkig zijn er heel veel goede (en veilige) manieren om je spieren en gewrichten soepel te houden in de buitenlucht. Op een speelse manier, maar zonder rare blikken te krijgen van mensen uit je buurt. Inspiratie nodig? Je leest hieronder nog meer voordelen én tips om vaker buiten te bewegen.

Tip!

Slaap je slecht? Maak van slapen weer kinderspel. Als je dagelijks tijd doorbrengt in het daglicht, verbeter je de werking van je eigen biologische klok. Dat is goed voor je slaap-waakritme, maar bijvoorbeeld ook voor je hormoonhuishouding. Hoe vaker je buiten bent, hoe beter je slaapt!

Gezondheidsvoordelen van buiten bewegen

Buiten bewegen of spelen is niet alleen goed voor je lichamelijke gezondheid. Het doet ook wonderen voor je mentale gezondheid, je zelfvertrouwen, inlevingsvermogen en creativiteit. Dat versterk je nog meer door activiteiten met anderen te doen. Als je spelenderwijs samenwerkt, train je je sociale vaardigheden én leer je hoe je problemen moet oplossen. Bovendien maak je samen veel plezier. Dit maakt spelen volgens ‘spelprofessor’ Stuart Brown een wondermiddel tegen stressgevoelens. Het is dus een prima idee om gezellig een balletje te trappen met zoon- of dochterlief!

Wist je dit?

Steeds minder kinderen spelen buiten, blijkt uit verschillende onderzoeken. Toch wil de jeugd het liefst juist méér buitenspelen. Digitale spelletjes, leerdruk en te weinig vriendjes om mee te spelen, zijn de obstakels voor kinderen om naar buiten te gaan. Genoeg reden om vaker met de kids de buitenlucht op te zoeken. Trek samen de natuur in, bezoek een klimmuur of pak een keertje de fiets. Dan kun je gelijk de mini ‘Doe samen iets actiefs’ afvinken.

Gun jezelf wat licht in de ogen

Buiten zijn zorgt dus voor rust in je hoofd, een sterker lichaam én een beter slaap-waakritme. Yes! Er is nog meer goed nieuws: daglicht is goed voor je ogen. Bij kinderen kan meer tijd in de buitenlucht zelfs helpen om de kans op bijziendheid te verkleinen. Als volwassene helpt daglicht je vooral bij het verminderen van je schermtijd. Geef daarom je ogen goed de kost door uitgebreid om je heen te kijken als je buiten bent. Zo’n wandeling is trouwens een perfecte mindfulness oefening!  

Maak je beweeggewoontes een tweede natuur

Van buiten bewegen een gewoonte maken, lijkt vaak lastiger dan het hoeft te zijn. En ook hier kun je wat leren van kinderen die buitenspelen. Een beweeggewoonte aanleren wordt namelijk makkelijker als:

  • Je iets doet wat je leuk vindt;
  • Je dit doet op momenten die goed in je routine passen;
  • Je het samen doet met een buddy of een groepje anderen.

Op deze manier help je jezelf een handje om je nieuwe gewoonte onder de knie te krijgen. Zo wordt bewegen in de buitenlucht vanzelf een tweede natuur.

Tips voor meer buitenactiviteit

Dagelijks bewegen en buiten zijn, hoeft weinig energie en moeite te kosten. Je kunt al beginnen door een paar minuten te wandelen voor of na het avondeten, of tijdens je lunch. Doe het stap voor stap, zodat de gewoonte die je vormt, past bij wat jij prettig vindt. Uiteindelijk maken alle kleine stapjes die je zet samen veel impact op je gezondheid. Is tikkertje in het park voor jou een stapje te ver? Pak dan bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto. Of loop een groter rondje dan gebruikelijk, als je de hond uitlaat. Daar heb je niet alleen zelf baat bij, maar ook je trouwe viervoeter.

Gezond blijven met Actify

Met de Actify-app ontwikkel je gezonde gewoontes die passen bij jouw leefstijl en behoeften. De app motiveert je om op een makkelijke manier gezonder te leven. Je vindt er lekkere recepten, meditaties en goede workouts, waarmee je stap voor stap dichter bij je gezonde doelen komt! Benieuwd? Download dan de gratis app!

Tip!

Met de serie 'Makkelijk meer wandelen' in de Actify-app, blijf je makkelijk in beweging. Deze serie maakt je bewust van wat je op een dag doet en helpt je om zonder veel moeite extra stappen te zetten!

Actify, de vitaliteitscoach

Maak kennis met Actify, jouw vitaliteitscoach. En werk stap voor stap aan je gezondheid op een manier die bij jou past. Ook leuk: de app kost je niets!

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Logo Actify

Team Actify