Waarom seizoensfruit en -groente duurzaam en gezond zijn

Dat fruit en groente gezond zijn, weet inmiddels iedereen. Maar wist je ook dat het slim is om vaker te kiezen voor seizoensfruit en -groente? Dat is wat beter voor het milieu, vaak minder duur en extra gezond. We leggen je uit wat precies de voordelen zijn en hoe je van fruit en groente eten een gezonde gewoonte maakt.

Seizoensfruit en -groente? Daar pluk jij de vruchten van!

Zeg eens eerlijk... Aardbeien en kersen smaken toch het lekkerst in de warme zomers? Zo’n fris en fruitig ‘zomerkoninkje’ voorziet je direct van nieuwe energie op een zonnige zomerdag. Maar als de kou op de deur klopt, is het juist weer feest met een (winterpa)radijsje op je bord. Elk seizoen heeft zijn eigen oogst, waar bepaalde soorten groente en fruit bij horen.

Veel soorten groente en fruit importeren we uit het buitenland, per boot of vliegtuig. Of we verbouwen het in kassen en slaan het gekoeld op. Daardoor kunnen we het hele jaar bijna alle soorten groente en fruit eten. Dat is fijn, maar het is ook wat minder duurzaam. Seizoensfruit en -groente groeien gewoon op de Nederlandse akkers. Dat scheelt transport, energie en kosten. Goed voor de lokale boeren, het milieu én jouw portemonnee!

Wist je dit?

Seizoensfruit en -groente zijn goedkoper dan groente en fruit uit de kassen of het buitenland. Dat komt doordat ze geen lange afstanden hoeven af te leggen en vanuit de teler rechtstreeks in de winkel belanden. Tel uit je winst en kies vaker voor lokaal gekweekte tomaten, asperges of kersen.

Superfood? Supergoed!

Sommige soorten seizoensfruit en -groente staan bekend als ‘superfoods’. Voedsel dat bomvol zit met vitaminen, mineralen en antioxidanten. De gezondheidseffecten van populaire superfoods zijn helaas meestal niet wetenschappelijk bewezen. Heel veel eten van één soort superfood is daarom eigenlijk minder gezond dan kiezen voor een gevarieerd eetpatroon. Want op die manier krijg je verschillende voedingsstoffen binnen, waardoor je de kans op ziektes of gezondheidsklachten verkleint. Je zou zelfs kunnen zeggen dat alle soorten fruit en groente superfood (en supergoed) zijn!

Tip!

Aardbeien, blauwe bessen, frambozen en bramen zijn gezonde fruitsoorten. Net als andere soorten fruit verlagen ze het risico op diabetes en hart- en vaatziektes. Daarnaast zijn ze laag in calorieën en dus een gezond tussendoortje. En met de mini ‘Snack wat fruit’ in de Actify-app maak je er ook nog een gezonde gewoonte van.

Seizoensfruit en -groente groeien dus lokaal en onder de natuurlijke omstandigheden. Daardoor ligt het kort na het oogsten al in de winkel. Hierdoor hebben ze nog veel smaak, wat echte fijnproevers zullen merken. Bovendien gaan er weinig voedingstoffen en vitamines verloren, omdat het niet lang bewaard of vervoerd wordt. Daar plukt jouw gezondheid dus ook de vruchten van!

Dus: gooi deze lente wat vaker aardbeien door je ontbijt. Deze rode vitaminebommetjes zitten boordevol vitamine C en antioxidanten. Goed voor je energie, je bloedvaten en voor de natuurlijke verzorging van je huid. Dat wordt gegarandeerd stralen in je glimmende vacht deze zomer!

Tip!

Niet één soort groente of fruit kan jou voorzien van alle benodigde voedingsstoffen. Een gevarieerd dieet voorziet je van alle gezonde voedingsstoffen en vitamines. Staar je dus niet blind op alléén seizoensfruit en –groente, maar varieer met verschillende recepten. Met deze mini in de Actify-app, kook je deze lente met verschillende seizoensgroente om van alle voedingsstoffen genoeg binnen te krijgen.

Eet (klimaat)bewust en varieer met seizoensfruit en -groente

‘Good things come in threes.’ Zo ook seizoensfruit en -groente: het is gezond, klimaatbewust en betaalbaar! Ook als je geen doorgewinterde sterrenchef bent, maak je met kleine aanpassingen snel en makkelijk gerechten waarbij zelfs Gordon Ramsey z’n vingers aflikt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een zomerse barbecue salade? Je vindt heerlijke en snelle recepten bomvol lente- en zomergroenten in de Actify-app.

Vaker smullen van seizoensgroente? Welke fruit en groente je in welk seizoen eet, lees je in dit overzicht:

Lente

  • Seizoensgroente: andijvie, asperges, bloemkool, groene selderij, prei, spinazie, spruit, ui, veldsla, witlof, witte kool, wortel.
  • Seizoensfruit: aardbei, appel, peer

Zomer

  • Seizoensgroente: artisjok, aubergine, broccoli, koolrabi, kropsla, paddenstoelen, paksoi, paprika, peultjes, sperzieboon, rabarber, spinazie, spitskool, tomaat.
  • Seizoensfruit: aardbei, abrikoos, blauwe bes, framboos, kers, perzik, rode bes, zwarte bes.

Herfst

  • Seizoensgroente: andijvie, aubergine, bleekselderij, bloemkool, Chinese kool, courgette, knolselderij, komkommer, koolrabi, kropsla, maïs, paddenstoelen, paprika, pompoen, prei, sperzieboon, radijs, rode biet, rodekool, snijbiet, snijboon, spitskool, tomaat, ui, wortel.
  • Seizoensfruit: appel, blauwe bes, braam, druif, framboos, kiwibes, meloen, nectarine, peer, pruim, vijg.

Winter

  • Seizoensgroente: aardpeer, andijvie, bleekselderij, bloemkool, boerenkool, Chinese kool, courgette, knolselderij, koolraap, paddenstoelen, pastinaak, pompoen, prei, radijs, rode biet, rodekool, snijbiet, spruiten, ui, veldsla, waterkers, winterpostelein, witte kool, wortel.
  • Seizoensfruit: appel, druif, meloen, peer

Wist je dit?

Zuurkool is een van de weinige groenten die niet direct van de akkers in de winkel belandt. Zuurkool begint namelijk als witte kool. De buitenste bladeren en harde kern worden verwijderd. Wat overblijft wordt in dunne reepjes gesneden en gezouten. Zuurkool is rijk aan vitamines en mineralen, en dus heel gezond. En het valt vaak goed in de smaak als stamppot. Of varieer met een recept uit deze mini!

Bewuster eten met Actify

Je eigen boontjes doppen? Actify helpt je om nieuwe gewoontes te vormen, zoals bewust en wat vaker met de seizoenen eten. Haal inspiratie uit smaakvolle recepten, mini’s en series uit de app. Wil je meteen goed beginnen? Kook deze lente heerlijke gerechten met de mini ‘Kook met lentegroente’.


Logo Actify

Team Actify