Hoe word je emotie-eten de baas?
Sluit vriendschap met je gevoel door te accepteren dat het er nu is
Allereerst wil ik je zeggen dat je zeker niet de enige bent die eten gebruikt om jezelf tijdelijk fijn te voelen. Wanneer je last hebt van emotie-eten, is het belangrijk om je niet alleen te richten op het veranderen van je eetgedrag. Hiermee werk je namelijk niet aan de oorzaak. Eten is een strategie voor je geworden om even niet te hoeven voelen wat er op dit moment in je omgaat. Vaak neemt de neiging tot emotie-eten af wanneer je leert in verbinding met je gevoel te staan en emoties op andere manieren te reguleren. Ik noem dit: het ontwikkelen van emotionele dapperheid. Hierdoor zal een emotie of stemming je minder snel afschrikken en heb je eten steeds minder als oplossing nodig. Hoe vaker je dit doet, hoe gemakkelijker en automatischer je ruimte kan geven aan dat wat er in je omgaat. Stap 1 is je gevoel te herkennen en benoemen, en stap 2 is vriendschap sluiten met je gevoel door te accepteren dat het er nu is.
Creëer een bewuste pauze tussen jouw trigger en het emotie-eten
Als je eten gebruikt om niets te hoeven voelen, en jezelf af te leiden van alles wat er in jouw leven gebeurt, dan is het goed om eens te onderzoeken wat je onderliggende behoeften zijn. Maar in één keer ontdekken wat jouw onderliggende behoeften zijn, is lastig. Oefen daarom eens met een bewuste pauze tussen jouw trigger en het emotie-eten. In het Engels wordt dat pattern-interrupt genoemd. Wat ik vaak zie gebeuren is dat we die bewuste pauze gebruiken als tool om onszelf vervolgens het eten te ontzeggen. Dan werkt het helaas niet. Dan is alles in jouw brein, en alles in jouw lijf, gefocust op dat eten. Geef jezelf dus altijd onvoorwaardelijke toestemming om ná dat pauzemoment alsnog te gaan eten. En bedenk in het pauzemoment hoe je jouw onderliggende behoefte ook zou kunnen vervullen.
Zo nu en dan is het goed om je gevoelens te ervaren en te verduren. Dit kan heftig zijn
Soms is de oorzaak van het emotie-eten een probleem dat je niet direct kan oplossen. In plaats van je gevoelens direct weg te eten, kun je er op zo’n moment ook voor kiezen om op een andere manier met deze gevoelens om te gaan. Door het zoeken naar afleiding bijvoorbeeld. Neem een bad, lees een boek, kom in beweging of bel met een vriend of vrienden. Je lost het onderliggende probleem misschien niet direct op. Maar het kan wel helpen om een emotionele eetbui te voorkomen of doorbreken. Ook is het goed om zo nu en dan je gevoelens te ervaren en te verduren. Dit kan heftig zijn. Maar de intensiteit neemt na verloop van tijd ook af. Probeer daarom je gevoelens eens te ondergaan en te ervaren zoals ze zijn. Dit kan je ook weer meer inzicht geven over de situatie en je gevoelens om zo te leren omgaan met het emotionele eten.