Gezond eten op feestjes

Gezond eten: thuis gaat dat nog best makkelijk. Je doet je eigen boodschappen en bepaalt zelf wat er op tafel staat. Maar op feestjes, buurt-bbq’s en andere vrolijke bijeenkomsten is dat ineens niet meer zo eenvoudig. Maar wat kan je onbeperkt snacken? En hoe kan je toch nog een beetje gezond eten op een feestje, zodat je niet met een buik vol spijt naar huis gaat?
De vraag van deze keer is dan ook: "Ik merk dat mijn agenda steeds voller begint te lopen. Ik heb veel evenementen en feestjes. Allemaal momenten waarop ik probeer om gezonde keuzes te maken, want als je even niet oplet vliegen de kilo’s eraan! Maar hoe kan ik gezonde keuzes maken bij een bedrijfsborrel als er alleen maar bitterballen op tafel staan? En hoe kies ik voor minder vlees tijdens een bbq als mijn vrienden mijn bord maar vol blijven scheppen?"

Af en toe wat ongezonder eten is helemaal geen probleem

Voedingscoach Jasper Alblas

Om te beginnen moet je lekker naar feestjes en bijeenkomsten blijven gaan. Ga ze in elk geval niet vermijden omdat je bang bent om teveel te eten. Sociale gelegenheden zijn in de eerste plaats leuk, en ook dat is heel gezond. Het belangrijkste is om je, ook in een sociale setting, steeds af te vragen of je wel zin hebt in het eten wat er voorbij komt. En als je dan iets eet, probeer het eten dan écht te proeven. Want door met je aandacht bij je eten te zijn, ga je automatisch minder eten en zal later ook het verlangen naar eten minder zijn.

Wat dit alles vaak lastig maakt, is de sociale druk. Het kan best spannend zijn om nee te zeggen tegen een zelfgebakken taart, of tegen iemand die een enorme borrelplank heeft gemaakt. Maar als jij je toch wil houden aan je gezonde plannen, zal bijna iedereen daar respect voor hebben. Ook als het gaat om alcohol, want een rondje is al snel gegeven. Twee tips: drink na elk glas alcohol minimaal één glas water en probeer niet te eten als je gedronken hebt. De wil om een vette hap te eten na het stappen ontstaat omdat een deel in je hersenen, de hypothalamus, getriggerd raakt door de alcohol. Je lichaam wil dat dus niet écht, want je hebt onder andere door de alcohol al genoeg calorieën binnen gekregen, maar vraagt er wel om.

En vergeet niet: af en toe een keer wat ongezonder eten is helemaal geen probleem. Daar hoef je je echt niet druk om te maken of slecht over te voelen. Kies op de momenten dat het kan gewoon voor de gezonde optie, want alle kleine beetjes helpen.

Als je genoeg beweegt, vraagt je lichaam vanzelf om gezond eten

Beweegcoach Fabio D’Agata

De evolutie van de mens heeft ervoor gezorgd dat we onszelf bijna constant willen voeden met suikers. En alle verleidingen, van supermarkten tot feestjes, maken het je knap lastig om die drang te weerstaan. Dat moet je dus ook niet van jezelf verwachten. Wat je beter kunt doen is ervoor zorgen dat die drang naar ongezond eten, afneemt en je meer in controle bent van je eigen eetgedrag. Dat krijg je onder andere door te bewegen. Door regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, verminder je stress en verhoog je je geluksgevoel. Daarnaast krijg je lichaam automatisch meer behoefte aan voedzaam eten. Je zal merken dat als je drie keer per week een leuke beweegactiviteit doet, waarbij je écht even intensief bezig bent, je eetgedrag vanzelf verandert.

Een tijdje geleden had ik een borrel waarbij ik meer heb gegeten en gedronken dan ik had gewild. De volgende ochtend speelde ik een potje squash en dat was fysiek direct zó zwaar en frustrerend. Of beter gezegd: mijn lichaam was gefrustreerd, want het had de verkeerde stoffen binnen gekregen om lekker te kunnen sporten. De weken daarna maakte ik zonder al te veel moeite weer gezonde en bewuste keuzes, ook op de bedrijfsborrel. Door die potjes squash heeft mijn lichaam behoefte aan gezonde voeding en zo zat ik binnen no-time weer op het goede spoor. En dat geldt ook voor jouw lichaam, want ook dát heeft de evolutie bepaald. Lekker sporten dus!

Eet voor je ergens naartoe gaat thuis alvast wat gezonds

Oprichter EkoMenu Marjolein de Vlaam

De sociale druk is vaak groot als je gezellig met anderen borrelt, een verjaardag viert of een bbq houdt. Vooral omdat anderen hun uiterste best hebben gedaan om allemaal lekkers op tafel te zetten. Dus wat moet je dan doen als je toch liever geen drank, suiker, vlees of vette hap wil eten?

Wat voor mij het beste werkt, is gewoon meedoen met de rest, maar af en toe een ronde overslaan. Of een klein bordje nemen en langzaam eten. Als er gezonde snackjes zijn, ga ik gewoon daar in de buurt staan, in plaats van bij de chips en bitterballen. En ik vind het oprecht écht heel lekker om een wortel of reepje paprika te knabbelen met een fris dipje erbij. En wat betreft alcohol: als ik met de auto kom, begrijpt iedereen dat ik niet (of heel weinig) drink.

Daarnaast kan je voor je ergens naartoe gaat, thuis ook alvast voldoende (gezond) eten. Of zoek een medestander: samen sta je sterker en is het makkelijker om ergens nee tegen te zeggen. Verder kun je ieder glas alcohol afwisselen met een glas water. Van water krijg je een vol gevoel, dus na een tijdje heb je dan echt genoeg gedronken. En je kunt natuurlijk ook gewoon eerlijk zeggen dat je gezonder wil eten. Dus niet zozeer omdat je wil afvallen, want dat is weer voer voor discussie en daar heb je juist géén zin in…


schrijvende hand

Redactie Magazine