Dit is de allerslechtste slaaphouding
In zijn boek Superslapen legt Slaap Performance Coach Floris Wouterson uit dat onze slaaphouding van groot belang is voor de kwaliteit van de slaap. “Hoe je slaapt bepaalt de bloedstroom naar je hoofd, de stabiliteit van je wervelkolom, de productie van hormonen en het herstel van je tussenwervelschijven. Als je lichaam ‘s nachts niet goed kan functioneren door een verkeerde slaaphouding, dan zal je niet energiek en uitgeslapen wakker worden.” Voor ons lijf is het het beste om in de zijligging te liggen. Kies het liefst voor de linkerzij. Op die manier kunnen lijf en wervelkolom het best ontspannen en herstellen, zo stelt Wouterson. Bovendien helpt het de spijsvertering en hart en milt profiteren ervan.
De slechtste houding
Slecht nieuws heeft Wouterson voor alle buikslapers: deze houding is de allerbelabberdste die er is. Op die manier ligt de nek in een onnatuurlijke hoek en zakt de onderrug veel te ver door. En niemand wil zijn of haar rug urenlang extra belasten, terwijl die eigenlijk zou moeten ontspannen, toch? Maar van een buikslaper in een zijslaper veranderen, hoe doe je dat? Wouterson: “Het belangrijkste is om je ervan bewust te zijn dat je met de buikpositie je gezondheid schaadt. Dit bewustzijn zorgt ervoor dat je een begin maakt om het te veranderen. Verder is het goed om naar je matras te kijken. Buikslapers kiezen vaak voor hardere matrassen, want op je buik slapen op een zacht matras zorgt voor een inzakkende rug. Andere houdingen dan de buikpositie kunnen ook wat minder comfortabel aanvoelen op een hard matras, dus wil je het jezelf makkelijker maken om van een buikslaper een zijslaper te worden, dan geeft de aanschaf van een nieuw matras je misschien wel een zet in de goede richting.
Snurkende rugslapers
Vaak hebben rugslapers het idee dat zij sowieso wel goed zitten met hun slaappositie, maar dat is maar ten dele waar. Rugslapers snurken eerder of kunnen last krijgen van slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap). Dit is funest voor de gezondheid. Wie slaapt in een rugligging zorgt in principe goed voor zijn of haar wervelkolom, maar dan is het wel belangrijk om geen te dik kussen te gebruiken, want dat zorgt voor een verkeerde houding waardoor het bloed moeilijk bij het hoofd komt. “Wanneer je een rugslaper bent en slaapt op een te hard of te zacht matras, kun je net zo goed op de grond gaan slapen”, aldus Wouterson. “Het is belangrijk dat je rug ‘s nachts ontspant en met een slecht matras belast je je rug ook tijdens het slapen.” Naar de beddenwinkel dus, en focus op die linkerzij.