Wat is voor jou belangrijk voor een fijne buurt?
De drie grote pijlers waarop je leven steunt zijn: relaties, je werk en waar je woont. Ga maar eens na: als je je een tijdje wiebelig voelt, is er vaak iets aan de hand op 1 van die gebieden. Het loopt niet lekker op je werk, je hebt een meningsverschil met iemand of je bent ontevreden over je huis en/of je buurt. Dat laatste is iets waaraan we snel voorbij kunnen gaan. Een huis is maar een huis, hoor je mensen soms zeggen. Maar zo simpel ligt het niet. Je huis en de omgeving waarin dat huis staat zijn van grote invloed op jouw gevoel van welzijn. Wie in een fijn huis en prettige omgeving woont is 10 tot 15 procent tevredener over het leven dan mensen die iets te klagen hebben over hun woning en/of omgeving, zo blijkt uit onderzoek van het CBS.
Huis met tuin
Wat voor jou het juiste huis en de beste buurt om te wonen is, hangt natuurlijk heel nauw samen met wat jij belangrijk vindt. Ben je dol op de stad en is tuinieren helemaal niet jouw ding, dan kun je prima gelukkig zijn op een bovenwoning met een balkon. Natuurlijk kan dit per periode ook anders zijn, omdat behoeften nu eenmaal veranderen. Daarom zie je ook vaak jonge gezinnen van appartementen naar huizen met tuinen en veel groen in de buurt verhuizen.
Omgevingscheck
Er zijn ook factoren binnen je leefomgeving die (bijna) iedereen een onprettig gevoel geven. En dat onprettige gevoel kan z’n weerslag hebben op je gezondheid. Benieuwd hoe het er in jouw buurt voorstaat? Doe dan deze check!
- Is er in jouw buurt criminaliteit?
- Ligt er in jouw buurt rommel op straat?
- Is jouw woning slecht onderhouden?
- Heb je last van geluidsoverlast?
- Mis je een aparte ruimte in huis om je terug te trekken?
- Is er weinig groen in de buurt?
- Heb je weinig contact met buurtgenoten?
Onderdeel van de buurt
Heb je een paar keer JA geantwoord op bovenstaande vragen? Dan is er in jouw leefomgeving nog wel wat te verbeteren. Ga in gesprek met een buurtwerker over de veiligheid, geluidsoverlast of rommel. Of bel je huisbaas over de vochtplekken in je douche. En maak eens spontaan een praatje op straat met je buurman. Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat we graag onderdeel willen zijn van een buurt. In welke mate je contact wil hebben met je buren, verschilt natuurlijk van persoon tot persoon. Maar: weten bij wie je aan kunt kloppen als je je huissleutel kwijt bent, is een groter goed dan we soms kunnen vermoeden.
Investeren in je leefomgeving is investeren in je gezondheid. In kleine stapjes werken aan een fijne woning en omgeving draagt daaraan bij. Doe je mee?