Open ramen en deuren, en ga naar naar buiten!
We gaan steeds minder naar buiten. Sterker nog, door bezorgdiensten, Netflix, videobellen en thuiswerken hoeven we vaak niet eens de deur meer uit. Als we niet opletten, worden we een generatie van binnenzitters. En dat is geen goede ontwikkeling, want regelmatig naar buiten gaan is superbelangrijk voor onze gezondheid.
We weten allemaal dat we ons beter voelen als we regelmatig een frisse neus halen. Even de benen strekken en de zinnen verzetten. Maar vreemd genoeg doen we het toch veel te weinig. En nu een groot deel van ons ook nog eens thuiswerkt, is onze tijd in de buitenlucht nog beperkter geworden. We werken binnen, ontspannen binnen, eten binnen… We zijn binnenblijvers geworden.
Binnen is veilig
Eigenlijk is het best logisch dat wij mensen zo graag binnen zitten. Het zit in onze natuur om beschutting en geborgenheid te zoeken. In ons veilige haventje zijn we beschermd tegen gevaar van buitenaf. We hoeven dan niet constant op onze hoede te zijn. Maar moesten we vroeger regelmatig naar buiten om bijvoorbeeld te werken of voedsel te vinden. Zelfs dat is tegenwoordig niet meer nodig. Zo ontstaat langzaamaan een omgekeerde situatie: buiten is niet langer het gevaar, het gevaar ligt binnen op de loer.
Laat ons toch...
Maar wat maakt het eigenlijk uit als we lekker binnen willen blijven? Helaas meer dan je misschien zou denken. Als we te veel binnen zitten heeft dat negatieve gevolgen voor ons energieniveau, stresslevel, geluksniveau, onze weerstand en slaap. Als we niet genoeg naar buiten gaan, krijgen we niet genoeg daglicht. Waardoor een vitamine D-tekort ontstaat. Bovendien is het ontzettend belangrijk dat we dagelijks genoeg bewegen. Onderzoekers publiceerden in 2012 een baanbrekend onderzoek in The Lancet. Hierin noemden zij inactiviteit ‘een wereldwijde pandemie’. En stelden vast dat dit wereldwijd de vierde doodsoorzaak is.
Open ramen en deuren!
Wat het extra moeilijk maakt, is dat dit proces zichzelf versterkt. Misschien herken je het wel. Als je niet lekker in je vel zit, is de stap om naar buiten te gaan juist groter. Dan grijp je eerder naar het gemak van een bezorgservice, of kies je voor een lui avondje op de bank. Goed nieuws: als je dit patroon eenmaal bij jezelf herkent, wordt het ook makkelijker dit te doorbreken. Neem jezelf voor de volgende keer dat je je zo voelt, je schoenen aan te trekken en de deur uit te stappen. Na een wandeling in de buitenlucht, zul je zien dat je je meteen weer een stuk kwieker voelt.
Haal buiten naar binnen
Weet je niet precies waar je moet beginnen? De volgende tips zijn een goede start:
Een frisse wind
Ventileer je huis goed door regelmatig te luchten. Zo ververs je de lucht binnen, en zorg je dat binnen geen ongezonde lucht opbouwt.
Lekker licht
Ook binnen kun je erop letten dat je voldoende daglicht krijgt. Open de gordijnen, en schuif je werkplek of leesstoel naar het raam.
Haal de natuur in huis
Groen in huis is belangrijk voor je gezondheid en je humeur.
Een vast ritueel
Ga elke dag naar buiten. Zo wordt het onderdeel van je routine. Je kunt in het begin een wekker zetten, zodat je het niet vergeet.