3 eenvoudige manieren om meer groente te eten
Alle kleuren van de regenboog
Iedere groente heeft zijn eigen kleur en smaak. Maar ook zijn eigen voedingsstoffen. Zo bevatten aubergines veel vezels. En staat broccoli bekend om zijn hoge concentratie ijzer en vitamine C. Door te variëren in verschillende soorten groenten krijg je dus niet alleen een hele berg voedingsstoffen binnen, maar is het ook iedere keer weer een feestje op je bord met al die kleuren.
Waarom groenten zo belangrijk zijn
De richtlijn is om iedere dag zo'n 30 tot 40 gram vezels te eten. Groenten bevatten veel vezels. En zijn dus een slimme manier om aan die richtlijn te voldoen. Waarom vezels zo belangrijk zijn? Ze houden de darmen fit. En gezonde darmen zorgen voor een betere weerstand. Tip: Drink wel altijd voldoende water om de vezels goed hun werk te laten doen. Peulvruchten, andijvie, witlof, broccoli en zoete aardappel bevatten veel voedingsvezels. Groenten hebben nog een groot voordeel. Ze bevatten veel antioxidanten. Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en voedingsstoffen die ervoor zorgen dat vrije radicalen in het lichaam onschadelijk gemaakt worden. Vitamines C en E, selenium en bètacaroteen zijn van die antioxidanten. Boerenkool, spinazie, spruitjes, broccoli, bieten, aubergine en rode uien bevatten veel antioxidanten.
Eenvoudig meer groente eten
Koolhydraten krijgen de meeste mensen genoeg binnen. Vaak zelfs te veel. Veel groenten eten, in plaats van koolhydraten kan ook het ontstaan van Diabetes type 2 en hart- en vaatziektes voorkomen. En het zorgt ook nog eens voor een energieker gevoel. Lastig om aan 350 gram per dag te komen? Tip. Probeer bij iedere maaltijd groenten toe te voegen. Een paar voorbeelden voor een gezonde maaltijd mét groenten en minder koolhydraten:
- Ontbijt met een groentesmoothie: Mix een flink hand verse spinazie met 1 banaan, 1 pluk alfalfa, 1/3 avocado, 1 scheut (plantaardige) melk en 1 scheut water in een blender.
- Groentesoep voor lunch: Restjes groente over? Eigenlijk kun je van alle groente heel eenvoudig soep maken. Denk eens verder dan tomatensoep en ga voor een wortelsoepje of een lekkere courgettesoep. Lekker als vervanger voor een boterham tijdens de lunch of in het weekend als voedzame hoofdmaaltijd.
- Dineer met bloemkoolrijst: Bel je dol op een witte rijst? Wist je dat je de rijst eenvoudig kunt vervangen door groente? Maal de roosjes van een bloemkool fijn in een blender of met een staafmixer. Vervolgens wokken of kort koken en je hebt de perfecte vervanger voor koolhydraten uit witte rijst.
Download de Actify-app
Heb jij al antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Zo nee, laat je dan inspireren door de recepten in de Actify Vitaliteitscoach app.