Gezond en vitaal 100 jaar worden?

Gezond en vitaal de 100 jaar halen. Wie wil dat nou niet? Over de hele wereld zijn er maar 5 gebieden waar grote groepen mensen dit halen. 2 hiervan zijn mediterrane gebieden: Sardinië (Italië) en Ikaria (Griekenland). Dit komt onder meer door de zon én hun voedingspatroon. Veel invloed kunnen we niet uitoefenen op de zon, maar wel op ons voedingspatroon. Wat is het geheim van de mediterrane chef?

Doe mij maar vetten!

Het mediterrane voedingspatroon lijkt veel op het voedingspatroon van de mensen in het Middellandse Zeegebied uit de jaren ‘60. Weinig vlees of koolhydraten en geen toegevoegde suikers. Vooral bonen, peulvruchten en verse kruiden stonden toen op het boodschappenlijstje. Aangevuld met olijfolie en soms vis of gevogelte. Allemaal bronnen van goede vetten. Bij veel mensen staat het eten van vet gelijk aan fout en vermijden ze dit liever. In de angst dat vet direct aan je buik blijft plakken. Gelukkig weten we inmiddels dat er ook gezondere vetten zijn. Vetten hebben we juist nodig om ons lichaam werkend te houden. Het draait uiteindelijk om een balans in gezonde vetten. Deze zitten vooral in natuurlijke producten.

Dit is een tip voor wie minder vlees wil eten

Richtlijnen van de mediterrane keuken

De mediterrane keuken een strikt dieet waar je van alles niet mag eten? Zeker niet! Het is een voedingspatroon dat uitgaat van een natuurlijke voeding met minder suiker. Ook een afwisseling in verschillende soorten vlees en vis is gezond. Gezond en gevarieerd eten draagt bij aan jouw gezondheid: het zorgt voor een sterk immuunsysteem en een goede spijsvertering. In grote lijnen zien de basisproducten van de mediterrane keuken er als volgt uit:

  • Groente: broccoli, koolsoorten, uien, bloemkool, wortelen, spruiten, spinazie komkommer en tomaten
  • Fruit: avocado’s, appels, sinaasappelen, peren, aardbeien, druiven, bananen, meloenen, perziken, dadels en vijgen 
  • Noten: walnoten, amandelen, cashewnoten en macadamianoten
  • Zaden: zonnebloemzaad, pompoenzaad en lijnzaad
  • Peulvruchten: allerlei bonensoorten, linzen, kikkererwten en pinda’s
  • Aardappels: gewone aardappelen, zoete aardappelen en koolrapen
  • Kruiden: knoflook, tijm, oregano, rozemarijn, basilicum, munt, kaneel en peper
  • Vis: zalm, tonijn, witvis, sardines, forel, oesters, mosselen, garnalen etc.
  • Olijfolie: extra vergine olijfolie wordt met name gebruikt om in te bakken en als basis voor een dressing

Tips om direct zelf aan de slag te gaan

In 1 keer overstappen op de mediterrane keuken kan knap lastig zijn. Het kan ook in kleine stapjes. Zo zijn er ingrediënten uit deze keuken die je makkelijk kan gebruiken in je dagelijkse eetpatroon.

Een paar simpele tips: 

  • Laat de basis van je avondmaaltijd groenten zijn. Koolhydraten in de vorm van aardappelen, rijst of pasta zijn niet altijd noodzakelijk. Wil je wel graag pasta bij je maaltijd? Kies dan voor volkoren
  • Drink minder melk, neem een beetje yoghurt als zuivelproduct
  • Drink voldoende water. Heb je moeite met water drinken? Voeg dan schijfjes citroen en blaadjes munt toe aan je water
  • Koop bij het tuincentrum kruidenplantjes: zo heb je altijd verse kruiden bij de hand voor in je gerechten
  • Neem een handjevol noten per dag als tussendoortje

Download de Actify-app

Heb jij al antwoord op de vraag ‘Wat eten we vandaag?’. Zo nee, laat je dan inspireren door de recepten in de Actify Vitaliteitscoach app.

Download in de App StoreOntdek het op Google Play

Of lees meer over Actify

schrijvende hand

Redactie Magazine