De dokter schrijft je een wandeling voor!

Meer bewegen is goed voor zoveel meer dan we beseffen. Het vermindert je kans op hart- en vaataandoeningen, het helpt tegen stress én het houdt je hoofd helder. Hoe fijn dat je nu kunt werken aan over tien/twintig/dertig jaar géén medicijnen slikken en fit en gezond blijven.

Als je met de auto naar je werk gaat en de hele dag achter een bureau zit, dan beweeg je te weinig. Dat weten we bijna allemaal wel. Eén keer per week naar de sportschool is natuurlijk toe te juichen, maar het is ook belangrijk om tijdens de dag te bewegen. Dagelijkse, kleine beweegdoelen leveren flink wat winst op voor je gezondheid. Laat je niet ontmoedigen doordat je tegenwoordig van alle kanten hoort dat je 10.000 stappen per dag moet zetten. Als jij er nu gedurende de dag 2000 zet en dat uitbreidt naar 5000 boek je al een enorm resultaat voor je gezondheid. Nee, aan het einde van een lange (zittende) werkdag je gemiste beweging inhalen werkt niet hetzelfde. Het zijn juist de onderbrekingen overdag waarvan je lichaam voordeel heeft. Lekker gaan staan dus tijdens een belafspraak. Of even een paar squats doen als je bij de waterkoker wacht tot het water kookt!

Goed voor je hart

Maar waarom is tussendoor bewegen zo belangrijk? Natuurlijk weten we dat je door te sporten de strijd aan kunt gaan met overgewicht. Maar juist als je overgewicht hebt, kan bewegen je tegenstaan. De stap naar de sportschool is dan nog te groot. Het is daarom goed om te beseffen dat gemiddeld zware vormen van beweging zoals een wandeling, een fietstocht of zwemmen ook gezondheidsvoordelen oplevert. Dit zijn activiteiten die positief zijn voor je hart. En laat het nou zo zijn dat hart- en vaatziekten naast kanker een van de grootste doodsoorzaken zijn in het Westen. Uit een onderzoek van het Radboudumc blijkt dat 30 minuten bewegen per dag de kans op hart- en vaatziekten met 69 procent verlaagt! Onderzoeker Dick Thijssen zegt hierover: “Hoe meer je zit, hoe groter het risico op hart- en vaatziekten. Dat is niet alleen simpel te verklaren door standaard risicofactoren zoals bloeddruk, cholesterol en overgewicht. Te veel zitten is een ‘sluipend’ probleem dat niet direct meetbaar is.”

Vruchten plukken

Nog iets waarbij je misschien niet stilstaat, maar de kans op ziekten als Alzheimer, diabetes en botontkalking kan ook verkleind worden door regelmatig bewegen. De Commissie Beweegrichtlijnen stelde in een onderzoek naar gezondheidseffecten vast dat bewegen het ontstaan van dementie vermindert en het proces van Alzheimer vertraagt. Dat komt doordat de hersenen veel bloedvaten bevatten. Als deze in goede conditie blijven dan pluk jij daar op je oude dag de vruchten van. Voor mensen met diabetes type 2 of artritis heeft bewegen ook zin. Bij artritis kan het de pijn verminderen (zolang je je niet overbelast). Daarnaast zorgt beweging ervoor dat glucose beter kan doordringen in je cellen. Dit vermindert de kans op diabetes en ondersteunt diabetespatiënten bij hun ziekte.

Wist je trouwens dat een wandeling of fietstochtje er ook nog eens voor zorgt dat onze opgehoopte stresshormonen op natuurlijke wijze worden afgevoerd? Het gevolg: je zit lekkerder in je vel. En dat willen we toch allemaal!

Bij Zilveren Kruis telt alles mee als het om gezondheid gaat. Het gaat om meer dan alleen goed eten en genoeg bewegen. Om meer dan lichaam en geest. Want ook je omgeving, je familie, je vrienden en hoe het op je werk gaat hebben invloed op het totaalplaatje van je gezondheid.


schrijvende hand

Redactie Magazine