Blijf je vastzitten in negatieve gedachten?

Ongemerkt kun je vastzitten in een cirkel vol negatieve gedachten. Je weet dat een positieve houding je verder gaat helpen. Maar je hebt geen idee hoe je dat moet aanpakken. Het is minder moeilijk dan je denkt, echt waar. Maar het vergt wel oefening.
Lees de samenvatting

Een positieve mindset kan bijdragen aan een gezonder leven door:

  • Negatieve gedachten te herkennen en te vervangen door positieve gedachten.
  • Het verminderen van stress en angst door het loslaten van negatieve gedachten.
  • Het beoefenen van mindfulness en meditatie om innerlijke rust te vinden.
  • Het verbeteren van de mentale gezondheid door het loslaten van negatieve gedachten.
  • Het hebben van een positieve mindset kan leiden tot een betere algehele gezondheid en welzijn.

Er zijn van die periodes in je leven dat er een heleboel dingen misgaan. Alsof het ene dominosteentje het andere omgooit. Dit doet natuurlijk ook iets met je hoofd. Je bent op je hoede en je reageert bijna overal cynisch en negatief op. Soms heft deze negatieve spiraal zich na verloop van tijd weer op, maar je kunt er ook in blijven hangen.

Positiviteit is te trainen

Als jij of je omgeving er last van krijgt, is het tijd om er iets aan te doen. Positiviteit helpt ons zoveel verder dan negativiteit. Dat hebben talloze psychologische onderzoeken uitgewezen. Je stress vermindert, je slaapt beter, je wordt vriendelijker en behulpzamer. Kortom; je hele gezondheid gaat erop vooruit. Positiviteit kun je trainen door jezelf dankbaarheid als levenshouding aan te leren, zo schrijven hoogleraar positieve psychologie Ernst Bohlmeijer en psycholoog Monique Hulsbergen in hun boek De kracht van dankbaarheid.

Veerkrachtig omgaan met tegenslagen

Misschien krijg je meteen gevoelens van weerstand als je dit leest en denk je: ‘Er is nou eenmaal verdriet, woede en pijn in het leven. Dan lukt het me niet om dankbaar te zijn.’ En gelijk heb je. Dankbaarheid is er niet om de nare gevoelens weg te drukken, maar wel om ze beter te verdragen. Zodat ze je niet overspoelen. Door dankbaarheid krijg je meer controle over je leven. Je gaat je meer bewust zijn van de positieve gebeurtenissen in je leven. Daardoor nemen die positieve gebeurtenissen ook toe en zul je veerkrachtiger om kunnen gaan met tegenslagen en problemen.

In 4 stappen naar meer dankbaarheid

Zin om uit je negatieve spiraal te komen door meer positiviteit toe te laten? Oefen dan met dankbaar zijn in deze vier stappen.

1. Wees dagelijks dankbaar

Kies een vast moment van de dag uit om bewust dankbaar voor iets te zijn. Bijvoorbeeld bij je eerste kopje koffie of als je de deur van je huis afsluit.

2. Start met een dankbaarheidsdagboek

Je kunt beginnen met drie of vier keer per week schrijven over de goede dingen die tijdens de dag gebeurden. De dingen waarvoor je dankbaar bent. Het hoeft niet groot te zijn, denk aan; een maaltijd die je hebt gegeten, fietsen langs het water of iemand die iets aardigs zei.

3. Sta stil en kijk verwonderd om je heen

Neem tijdens de dag regelmatig een moment om met verwondering om je heen te kijken. Kijk alsof je de dingen voor het eerst ziet. Is er niet ontzettend veel te waarderen en om dankbaar voor te zijn?

4. Sta stil bij je lijf

Dat lichaam van ons doet (voor velen van ons) ongemerkt z’n werk. Pas als er iets aan de hand is, zien we plotseling de waarde ervan in. Ga ‘s avonds als je in bed ligt eens je lijf langs; je handen, je voeten, je rug. Kun je dankbaar zijn voor waar ze je brengen en wat ze voor je doen?

Door je meer te richten op dankbaar zijn, laat je je niet naar beneden trekken door negativiteit. Wanneer er dingen mislopen, vind je dat nog steeds wel vervelend, maar je kunt het sneller loslaten. Je aandacht gaat makkelijker naar iets wat wél goed ging en daardoor voel je je lichter. En hoe vaker je stilstaat bij positieve gebeurtenissen, hoe meer ze zich vasthaken in je brein. De balans tussen positieve en negatieve herinneringen wordt op die manier steeds gezonder.


schrijvende hand

Redactie Magazine