Mindfulness op Blue Monday
Frederique Maring en Liesbeth Hooghoudt, Consultants Gezond Ondernemen Zilveren Kruis, gingen om de tafel met Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging. Moeten we deze blauwe maandag eigenlijk wel zo serieus nemen? En hoe komen we niet alleen vandaag, maar álle dagen van het jaar goed door?
Wetenschap of willekeur
‘Het fenomeen Blue Monday is in 2005 bedacht door de Britse psycholoog Cliff Arnall’, begint Nathalie. ‘Zijn formule toont aan op welke dag mensen zich het meest treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. De wetenschappelijke waarde wordt echter door velen betwist.’
Nathalie Kelderman, directeur van de Depressie Vereniging
Frederique: ‘We zien dat ervaren psychosociale arbeidsbelasting (PSA) steeds meer op de agenda van werkgevers komt te staan. PSA uit zich vooral in je leeg voelen, ’s ochtends moe zijn, burn-outklachten, uitgeput door werk en emotioneel uitgeput (NEA 2015). Maar neem Blue Monday vooral niet te serieus.’ Liesbeth reageert: ‘Deze dag kan beter gezien worden als vliegwiel om mentale klachten bespreekbaar te maken binnen organisaties.’
Weersvoorspelling: neerslachtig
Frederique: ‘Het duidelijk seizoensgebonden patroon van verzuim is natuurlijk opvallend. Met een toename in de herfst en winter. We gaan in het donker naar werk en komen in het donker weer thuis. Dit werkt neerslachtigheid in de hand. Vanuit onze ervaring en resultaten met klanten weten we dat mindfulness hier een goed middel tegen is. Het draagt op de werkvloer zowel bij aan minder stress als meer welbevinden.’ Liesbeth: ‘Mentaal sterke medewerkers zijn bevlogen, hebben energie en verzuimen minder. Verder hebben zij een hogere organisatiebetrokkenheid, een betere arbeidsprestatie en tonen ze meer persoonlijk initiatief.
Frederique Maring en Liesbeth Hooghoudt, Consultants Gezond Ondernemen Zilveren Kruis
Opklaringen aan de oppervlakte
‘Veel mensen drukken in eerste instantie gevoelens van somberheid weg’, legt Nathalie uit. ‘Maar het is beter om deze gevoelens te accepteren en te omarmen. Je verzetten is net als het onder water proberen te duwen van een bal. Dat lukt niet, sterker nog, de bal komt alleen maar harder terug. Mindfulness helpt je om beter om te gaan met dit spanningsveld. Dat werpt op termijn echt zijn vruchten af in de vorm van een meer ontspannen werk-, en levenshouding. Frederique knikt: ‘Leidinggevenden staan aan de basis van het veilige klimaat waar deze dialoog kan worden gevoerd.
Dialoog tegen depressie
‘Medewerkers moeten zich vrij voelen om hun mentale klachten te uiten. Vervolgens kan dan in samenspraak met de werkgever een passende oplossing bij worden gezocht’, vervolgt Frederique. ‘Soms kunnen laagdrempelige zelfhulp oplossingen al uitkomst bieden, zoals de modules piekeren en de module depressie. Liesbeth besluit: ‘Naast het werk is het ook minstens even belangrijk om het thuis bespreekbaar te maken. Blijf in actie, ga bewegen. Vind afleiding in de vorm van ontspanning. Ook al is het moeilijk, je moet de eigen regie nemen over jouw situatie.’
Tips van de consultants
- Nathalie - Achterhaal de oorzaak van je somberheid en wees niet te streng voor jezelf. Het kan ook juist heel heilzaam zijn om jezelf toe te staan gewoon een sombere dag te hebben.
- Liesbeth - Loop niet te lang rond met je ziel onder je arm maar neem de eigen regie. Ga de dialoog aan met je leidinggevende en maak het bespreekbaar in je thuissituatie.
- Frederique - Dynamisch werken! Neem de trap en schuw het praatje bij het koffieapparaat niet. Bewegingen ontspanning helpen wezenlijk bij het opklaren van de wolken in je hoofd.