Strijden tegen stress

Een hoge werkdruk geeft stress. Wie te vaak of langdurig last heeft van stress, loopt het risico op allerlei psychische en fysieke klachten. Daarom is de werkomgeving een logische plek om dit aan te pakken. Door de omgeving te veranderen, kan een medewerker zijn gedrag veranderen. En het verlagen van stress in een organisatie leidt tot een lager verzuim. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om stress te verminderen of te voorkomen.
Lees de samenvatting
  • Een hoge werkdruk leidt tot stress en kan psychische en fysieke klachten veroorzaken.
  • Het aanpakken van de werkomgeving kan leiden tot gedragsverandering en minder stress, wat resulteert in lager verzuim.
  • Emotionele intelligentie kan zorgen voor meer onderlinge verbinding en een emotioneel veilige omgeving, wat leidt tot meer betrokkenheid en hogere prestaties.
  • Een goede work-life balance is belangrijk voor vitaliteit en productiviteit van medewerkers.
  • Stressreductie-trainingen en ontspanningsoefeningen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van mentale sterkte.

Meer verbinding met emotionele intelligentie

Werk en privé beïnvloeden elkaar enorm. Organisaties kunnen niet zomaar voorbijgaan aan stressvolle levensgebeurtenissen, zoals het verlies van een dierbare of een ongeval. Op het werk mag hier meer aandacht voor zijn. Emotionele intelligentie betreft de manier waarop leidinggevenden en medewerkers met emoties omgaan, van zichzelf en van anderen. Hierdoor ontstaat meer onderlinge verbinding. Oprechte interesse en compassie tonen, luisteren en respect hebben voor elkaar doen veel goed. Het creëren van een emotioneel veilige omgeving zorgt voor meer betrokkenheid en hogere prestaties.

Een goede work-life balance

Mensen die continu onder stress staan zijn geneigd om minder te bewegen, onvoldoende te slapen en ongezonder te eten. Terwijl deze zaken juist zorgen voor een vitale geest in een vitaal lichaam. De grenzen tussen werk en privéleven vervagen steeds meer, mede door het gebruik van smartphone en flexibel werken. Een goede work-life-balance, oftewel het in balans houden van werk en privé, is dan belangrijk. Dit betekent bewust bezig zijn met de weekindeling en prioriteiten stellen. Daardoor zijn medewerkers minder gestrest, vitaler en productiever. En wanneer medewerkers zich fitter voelen, zijn ze beter inzetbaar. Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat organisaties met een programma gericht op de balans tussen werk en privé minder te maken hebben met burn-out dan organisaties zonder zo’n programma. Het voorkomen of verminderen van stress leidt tot een lager verzuim. En dat draagt weer bij aan het succes van een organisatie.

Stressreductie-training tegen ziekteverzuim

Stressreductie-trainingen helpen klachten verminderen en de psychologische vitaliteit bevorderen. Deze trainingen zijn effectief bij het tegengaan van ziekteverzuim door werkstress. Leidinggevenden en medewerkers leren onder meer hun automatische (stress)patronen te herkennen en erkennen. Ook kunnen ze beter omgaan met werkdruk, werken ze met meer focus en aandacht, en ervaren ze meer rust en werkplezier. Dit vergroot de duurzame inzetbaarheid en onderlinge samenwerking van de medewerkers.

Ontspanningsoefeningen

Al in de jaren zestig werden er positieve effecten toegekend aan het doen van meditatieve ontspanningsoefeningen. Door ontspanningsoefeningen te doen, wordt de negatieve spiraal van stress doorbroken. Het zorgt voor momenten van rust, waarbij het lichaam kan herstellen en de negatieve effecten van stress op het lichaam worden teruggebracht. Het helpt lichaam en geest te ontspannen. Hierdoor worden medewerkers weerbaarder en minder snel ziek, hebben ze meer energie, voelen ze zich vrolijker en kunnen ze zich beter concentreren. En dat komt uiteindelijk de organisatie ten goede.

Zilveren Kruis biedt met Present! Light verschillende oplossingen voor medewerkers en leidinggevenden om met stress om te gaan en zo mentaal sterk te blijven.


schrijvende hand

Redactie Magazine