Zo hervind je de balans tussen inspanning en ontspanning
Lees de samenvatting
Om een gezonde balans tussen inspanning en ontspanning te vinden, geven we je graag een aantal tips:
- Neem regelmatig de tijd om te ontspannen en tijd voor jezelf te nemen.
- Fysieke activiteit kan helpen om stress te verminderen en ontspanning te bevorderen.
- Voldoende slaap is cruciaal voor het herstel van zowel lichaam als geest.
- Gezonde voeding en mindfulness kunnen ook bijdragen aan het creëren van een evenwichtige levensstijl.
Werken, zorgen, oppassen, kinderen, huishouden… als je niet uitkijkt loopt je agenda binnen de kortste keren vol. Zo vol dat, zelfs wanneer je een schaars moment van rust heb, je hoofd door blijft gaan: ‘O, ik moet dat niet vergeten, oeps, hoe ga ik dat straks doen!’ Met als resultaat dat je niet ontspant. Hoe zorg je, dat je tussen het hollen door, ook vaak genoeg stilstaat?
Ontspanning kun je plannen
Bij het opstellen van onze agenda beginnen we vaak met alle dingen die ‘moeten’, zoals werk, huishouden, oppassen, belangrijke afspraken etc. De tijd die er vervolgens overblijft, is voor ontspanning. Of gebruiken we als overloop, als we niet uitkomen met al onze taken. Terwijl ontspanning even belangrijk is als inspanning, en daarom ook een plek in onze agenda verdient. Of het nou sporten, afspreken met vrienden of simpelweg een middag voor jezelf is, plan het in (en houd je daaraan!).
Bekijk ook de vergoeding: Mindfulness
Verdeel (vervelende) taken
Iedereen vindt bepaalde taken inspannender dan andere. Misschien vind jij stofzuigen een crime, maar kan je prima een uurtje strijken met een podcast aan. En heeft je partner dat precies andersom. Misschien stel je vervelende taken van je werk altijd uit tot het einde van dag. En kijk je er de hele dag als een berg tegenop. Of het nou tijdens het werk of thuis is, de juiste taakverdeling kan ontzettend schelen in de last die je voelt.
Luistertip: podcasts Beter Slapen
Nee is oké
Ben jij diegene die altijd nog even dat klusje voor een drukke collega doet, een vriend helpt verhuizen of in het weekend een schuurtje staat te timmeren? Geweldig, maar niet als het ten koste gaat van jezelf. Jouw tijd is van jezelf, en daar kunnen andere mensen niet ongelimiteerd aanspraak op maken. Niemand neemt het je kwalijk als je af en toe voor jezelf kiest.
Wandel je hoofd leeg
Een goede balans tussen inspanning en ontspanning is zowel geestelijk als lichamelijk. Span je je bijvoorbeeld overdag lichamelijk weinig in, maar ben je wel veel met je hoofd bezig, dan ontspan je waarschijnlijk beter als je ’s avonds iets doet waarbij je beweegt en tegelijkertijd je hoofd leeg kunt maken, zoals bijvoorbeeld sporten of wandelen. Zo breng je je hoofd en lijf terug in evenwicht.
Ontdek met Actify: wandelroutes door heel Nederland
Trek duidelijke grenzen
Soms is het lastig een duidelijke scheidslijn te bewaren tussen inspanning en ontspanning. Vooral als deze zich beiden grotendeels in dezelfde ruimte afspelen, zoals wanneer je vanuit huis werkt, studeert of een gezin hebt. Toch is het belangrijk dit duidelijk voor jezelf af te bakenen, door bijvoorbeeld een speciale werkplek in te richten binnen je huis, of een plek maken waar je jezelf kunt terugtrekken. Daarbij is het belangrijk dat deze scheidslijn ook duidelijk is voor andere mensen. Wees dus ook niet bang dit te communiceren.