Hoelang is verkoudheid besmettelijk? Huisarts geeft advies

Een verkoudheid is niet alleen vervelend voor jezelf, maar je kunt er ook anderen mee besmetten. Wil je weten hoelang je besmettelijk bent en hoe je voorkomt dat je anderen ziek maakt? We legden deze vragen voor aan huisarts Rick van den Doel. Hij deelt hieronder zijn kennis en tips over verkoudheid en besmetting.

Verkoudheid is besmettelijk, wat betekent dat?

Een verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus. Dit virus verspreidt zich via kleine druppeltjes die vrijkomen als je hoest, niest of praat. Als iemand deze druppeltjes inademt, kan hij of zij ook besmet raken. Daarnaast kun je het virus ook overdragen via je handen. Als je bijvoorbeeld aan je neus zit en daarna een deurknop aanraakt, kan iemand anders bij het aanraken van de deurknop het virus zelf ook via de handen in de mond of neus krijgen.

Hoelang ben je besmettelijk?

Hoelang een verkoudheid besmettelijk is en je anderen met het virus kan aansteken, verschilt per virus. Het virus verandert namelijk elk jaar. Gemiddeld ben je ongeveer een week besmettelijk als je verkouden bent. Dit betekent dat je vanaf het moment dat de eerste klachten van verkoudheid  verschijnen (en zelfs al de dag ervoor) anderen kunt aansteken. Ook als je zelf alweer wat beter begint te voelen, kun je nog steeds besmettelijk zijn. Huisarts Rick van den Doel legt uit: “Je bent de eerste vijf tot zeven dagen besmettelijk. De piek van besmetting zit wel rondom dag twee of drie van de symptomen. Het is belangrijk om dan zoveel mogelijk thuis te blijven en niet in de buurt van anderen te komen om de kans op besmetting te verkleinen.”

Wat kun je doen om anderen niet te besmetten?

Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doen om te voorkomen dat je anderen aansteekt met verkoudheid. Huisarts Rick van den Doel vertelt: “De beste tip om het besmetten van anderen te voorkomen, is door thuis te blijven. Wanneer je toch naar buiten gaat, bedek je mond en neus bij het niezen door te niezen in je elleboog en was je handen regelmatig.”

  • Bedek je mond en neus. Als je hoest of niest, doe dit dan in de binnenkant van je elleboog of in een papieren zakdoekje. Zo voorkom je dat virusdeeltjes op je handen komen en je hiermee anderen aansteekt.
  • Was vaak je handen. Was regelmatig je handen met water en zeep, vooral na het niezen, hoesten en voor het eten.
  • Gebruik papieren zakdoekjes. Gebruik wegwerp zakdoekjes en gooi deze na gebruik gelijk weg.
  • Blijf thuis. Als je verkouden bent, is het belangrijk om zoveel mogelijk thuis te blijven. Zo voorkom je dat je collega's, klasgenoten of andere mensen besmet.

Lees meer over seizoensklachten

Een verkoudheid is besmettelijk vanaf het moment dat de eerste klachten verschijnen en duurt ongeveer een week. Door je mond en neus te bedekken, je handen te wassen en thuis te blijven, voorkom je dat je anderen aansteekt. Wil je meer lezen over verkoudheid, koorts, griep of andere seizoensklachten? Bekijk onze artikelen op de Seizoensklachten pagina.

Over Rick van den Doel

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met huisarts Rick van den Doel. Naast zijn werk als huisarts is Rick sinds 2022 ook werkzaam bij Zilveren Kruis. In zijn werk zoekt hij de verbinding tussen de zorg en de zorgverzekeraar met als doel de huisartsenzorg toegankelijk te houden.

schrijvende hand

Redactie Magazine