
Schermtijd bij kinderen: hoeveel schermtijd per dag is gezond?
Hoeveel schermtijd per dag is gezond voor een kind?
Kinderen gebruiken verschillende schermen: telefoons, tablets, laptops en televisies. Ze kijken video’s, doen spelletjes, maken huiswerk of scrollen op social media. Dat is op zich niet verkeerd – als het in evenwicht blijft. “Niet alle schermtijd is hetzelfde. Een leerzaam filmpje is iets anders dan scrollen zonder nadenken. Kijk vooral of schermtijd andere belangrijke dingen in de weg zit, zoals slaap, bewegen of sociaal contact.”
Er zijn dus geen harde regels voor hoeveel schermtijd gezond is. Maar er zijn wel regels die ouders kunnen helpen om een goede inschatting te maken.
Richtlijnen voor schermtijd per leeftijd van een kind
- Baby’s (0-2 jaar): Liever geen schermtijd. Spelen, ontdekken en bewegen zijn belangrijker.
- Peuters (2-4 jaar): Maximaal 1 uur per dag, verdeeld over korte momenten. Kies voor rustige, leerzame inhoud.
- Kleuters (4-6 jaar): Maximaal 1 tot 1,5 uur per dag. Wissel af met buiten spelen, bewegen en creatief bezig zijn.
- Kinderen (6-12 jaar): Maximaal 1 tot 2 uur vrije schermtijd per dag (naast school). Zorg voor een evenwicht met sport en sociaal contact.
- Tieners (12-18 jaar): Geen vaste limiet. Maak samen afspraken over een gezonde verdeling van schermtijd en andere activiteiten.
Wanneer is je kind te veel met schermen bezig?
Een kind dat vaak op een scherm kijkt, is niet meteen verslaafd. Toch is het goed om op te letten. “In de wetenschap gebruiken we het woord ‘verslaving’ niet zomaar", zegt Wouter. “Maar als je kind alleen nog maar achter een scherm zit en weinig meer speelt, slaapt of voor school doet, dan is het tijd om in te grijpen”, legt Wouter uit.
Hoe weet je of het tijd is om iets te doen? Let op deze signalen:
- Je kind vindt het moeilijk om te stoppen met gamen of scrollen.
- Jullie krijgen discussies of ruzies over schermtijd.
- Je kind kiest de telefoon boven andere dingen zoals buitenspelen, lezen of sporten.
- Schoolprestaties of slaap lijden onder het gebruik van schermen.
Lees ook het artikel: Te veel op je telefoon? Dit zijn de 7 symptomen
Hoe help je je kind met gezond schermgebruik?
Kinderen vinden het vaak lastig om uit zichzelf minder op hun scherm te zitten. Dat is niet gek. Schermen zijn namelijk aantrekkelijk én overal. “Kinderen geven zelf vaak aan dat ze te veel op hun telefoon zitten”, zegt Wouter. “Maar ze weten niet altijd hoe ze dat moeten veranderen. Daar hebben ze hulp bij nodig.” Als ouder kun je op een positieve manier invloed hebben op de situatie. Bepaal niet alleen de regels, maar geef zelf het goede voorbeeld en praat over een gezonde hoeveelheid schermtijd.
5 praktische tips voor ouders voor minder schermtijd
- Stel schermvrije momenten in
Bijvoorbeeld tijdens het eten, voor het slapengaan of op vaste offlinemomenten in het weekend. - Gebruik een schermtijdapp
Apps zoals Family Link of Screen Time maken het inzichtelijk hoeveel tijd je kind op verschillende apparaten zit. Hier vind je een lijst met de beste apps om je schermtijd te beperken. - Maak samen afspraken
Bespreek hoeveel tijd per dag haalbaar is. Betrek je kind hierbij, dan voelt het eerlijker. - Bied alternatieven aan
Stimuleer buitenspelen, hobby’s, samen koken of bordspelletjes. Wouter: “Als het alternatief aantrekkelijk is, wordt het makkelijker om de telefoon weg te leggen.” - Leg uit waarom het belangrijk is
Wouter: “Kinderen begrijpen prima dat hun hoofd vol raakt van te veel schermtijd. Leg uit dat hun brein rust nodig heeft, net als hun lichaam.”
Meer weten over schermtijd en balans?
Schermen horen bij het leven van kinderen. Ze zijn handig en leuk, maar te veel schermtijd kan leiden tot stress, slaapproblemen en minder concentratie. Bij Zilveren Kruis helpen we gezinnen om daar bewust mee om te gaan. Met praktische tips, handige hulpmiddelen en herkenbare verhalen helpen we je op weg. Wil je meer grip op schermgebruik in huis? Doe de check en start met social minderen.
Bronnen:
Netwerk Mediawijsheid (2024). Onderzoek Gezond Schermgebruik.
Unicef (2024)
Siebers et al. (2024)