Concentratieproblemen door je telefoon? Dit zijn de oorzaken

Je wilt je focussen op je werk of studie. Maar voor je het weet zit je alweer op je telefoon. Eén melding leidt tot scrollen en zonder dat je het doorhebt, ben je minuten of zelfs uren verder. Waarom is het zo moeilijk om je aandacht erbij te houden? En hoe kun je je concentratie verbeteren? Wouter van den Bos, gedragswetenschapper op het gebied van jongeren en technologie, legt het uit.

Waarom zorgt je telefoon voor concentratieproblemen?

Je telefoon geeft constant nieuwe prikkels: een melding, een appje, een nieuw bericht op social media. “Als je steeds afgeleid wordt, moet je hersenen telkens opnieuw van taak wisselen. Dit kost energie en maakt het moeilijker om ergens lang de aandacht bij te houden”, legt Wouter uit. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de jongeren zich snel laat afleiden door hun telefoon tijdens school of werk.

Oorzaken van concentratieproblemen door je telefoon

  • Meldingen en geluiden – Elk piepje of trilling trekt je aandacht en onderbreekt je focus.
  • De gewoonte om te scrollen – Je hersenen raken gewend aan korte, snelle prikkels.
  • Multitasken – Steeds wisselen tussen taken, zoals werken en appen, maakt je minder productief.
  • Slaapproblemen – 84% van de mensen gebruikt hun telefoon vlak voor het slapengaan. Dat verslechtert de slaapkwaliteit.
  • Ongeduld en afleiding – Doordat je gewend raakt aan snelle prikkels, voelt wachten lastiger en wordt een paar minuten zonder je telefoon ongemakkelijk.

Hoe verbeter je je concentratie?

Je telefoon wegleggen klinkt simpel, maar in de praktijk is dat lastig. Social media en meldingen blijven je aandacht vragen. Hierdoor wordt je aandacht steeds opnieuw onderbroken. “Hoe vaker je afgeleid wordt, hoe moeilijker het is om je langere tijd ergens op te concentreren. Je brein raakt gewend aan steeds maar prikkels. Dat kost energie”, zegt Wouter.

Wil je weten hoe je je concentratie verbetert en minder op je telefoon zit? Lees hier het artikel Telefoonverslaving? 10 tips van een expert voor praktische adviezen.

Doe de check voor social minderen

Steeds meer jongeren hebben moeite met concentreren en ervaren stress door hun telefoongebruik. Zilveren Kruis ziet de invloed van social media en schermtijd als een risico voor de geestelijke gezondheid en wil mensen helpen om hier bewuster mee om te gaan. Wil je minder afgeleid zijn en je beter kunnen concentreren? Doe de check op social minderen en lees je hoe je meer controle krijgt over je schermtijd.

Wouter van den Bosch

Dit artikel is geschreven in samenwerking met dr. Wouter van den Bos. Wouter is gedragswetenschapper. Hij onderzoekt hoe jongeren beslissingen nemen en leren in een wereld vol sociale prikkels. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en bestudeert de invloed van technologie en sociale media op de ontwikkeling van jongeren.

schrijvende hand

Redactie Magazine