Helpt zonnen bij vitamine D tekort?

In Nederland hebben we helaas niet alle dagen zon. Hierdoor hoor je vaak dat mensen in de winter last hebben van een vitamine D tekort. Voor dit artikel gingen we in gesprek met dermatoloog en huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij beantwoordt onder andere de vragen of zonnen helpt bij een vitamine D tekort en hoe je dit veilig kan doen.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een voedingsstof die een belangrijke rol speelt in ons lichaam. Zo helpt vitamine D met het opnemen van andere voedingsstoffen zoals calcium en fosfor, die je nodig hebt voor sterke botten en tanden. Daarnaast is vitamine D ook goed voor je weerstand en het immuunsysteem van je lichaam.

Helpt zonnen bij een vitamine D tekort?

Een van de belangrijkste bronnen van vitamine D is zonlicht. Wanneer we zon op onze huid krijgen, maken we vitamine D aan. De UVB-stralen van de zon zorgen ervoor dat er in onze huid vitamine D3 wordt aangemaakt.

Heb je last van een vitamine D tekort? Dan is zonlicht de meest natuurlijke manier om je tekort aan te vullen. In Nederland is het voor de meeste mensen mogelijk om voldoende vitamine D aan te maken met de zon, met name in de lente en zomer. In de wintermaanden is er minder zonlicht, waardoor er minder vitamine D wordt aangemaakt. Gelukkig vul je vitamine D ook aan door voeding, zoals bijvoorbeeld het eten van vette vis.

Hoe lang moet je in de zon voor vitamine D?

Hoe lang we in de zon moeten blijven voor het aanmaken van vitamine D vroegen we aan dermatoloog en huidkankerspecialist Dr. Daniel Kadouch. “Zodra je in de zon komt, gaat je lichaam vitamine D aanmaken. In de lente en zomer is het voor de meeste mensen voldoende om elke dag een kwartiertje met je gezicht, handen en nek in de zon te zijn.”

In de herfst en winter is de zon veelal niet sterk genoeg om vitamine D in ons lichaam aan te maken. Alle vitamine D die ons lichaam in de lente en zomer heeft aangemaakt, slaat ons lichaam gelukkig op in ons lichaamsvet zodat we dat in de herfst en winter kunnen gebruiken.

“De grootste misvatting over vitamine D is dat hoe langer je in de zon blijft, hoe meer vitamine D je aanmaakt", vertelt Dr. Kadouch. “Er zit een maximum op de aanmaak van vitamine D in je lichaam. Na vijftien minuten in de zon maak je ook niet veel meer aan. Het is niet zo dat als je heel lang op het strand ligt zonder zonbescherming, dat je dan meer vitamine D aanmaakt. Integendeel, hierdoor kan je alleen maar verbranden waardoor je risico op huidkanker later toeneemt.”

Maak je vitamine D aan als je je insmeert met zonnebrandcrème?

Volgens Dr. Daniel Kadouch maak je nog steeds vitamine D aan als je je insmeert met zonnebrandcrème. “Voor het aanmaken van vitamine D hoef je het smeren met zonnebrandcrème niet te laten. Het gebruik van zonnebrandcrème kan de productie van vitamine D in de huid verminderen, maar het blokkeert deze productie niet volledig. Smeren met zonnebrandcrème is belangrijk om te voorkomen dat je verbrandt, zelfs als je korter in de zon bent.”

Veilig zonnen met de Zilveren Kruis smeerpalen

Hoewel zonlicht een belangrijke bron van vitamine D is, is het belangrijk om veilig te genieten van de zon om het risico op huidkanker te verminderen. Op 120 verschillende plekken in het land heeft Zilveren Kruis smeerpalen geplaatst waar je gratis zonnebrandcrème kan krijgen. De smeerpalen staan verspreid over het hele land, op verschillende stranden, festivals en recreatiegebieden. Wil jij meer weten over waar je de palen kunt vinden? Bekijk hier de verschillende smeerpaallocaties.

Dr. Daniel Kadouch

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met huidkankerexpert Dr. Daniel Kadouch. Hij werkt als dermatoloog in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam en is eigenaar van zonbeschermingslijn Tenue Soleil.

schrijvende hand

Redactie Magazine