Wat is het verschil tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème?

Wanneer je in de winkel staat, is de keuze aan zonnebrandcrèmes eindeloos: van sprays tot crèmes en oliën. Je wil je huid goed beschermen tegen de zon, maar waar doe je goed aan? Voor dit artikel spreken we met Drs. Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis Ziekenhuis. Zij geeft antwoorden op vragen als wat het verschil is tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème. En helpt je kiezen bij wat het beste bij jouw huid past.
""

De eigenschappen van zonnebrandolie en zonnebrandcrème

Zonnebrandolie is gemaakt op basis van water en olie. Hierdoor geeft het een mooie glanzende huid en trekt het snel in. Daarnaast wordt er vaak ook iets als een bronzer aan toegevoegd. Doordat de olie op je huid blijft liggen, is deze minder waterbestendig en kan het er sneller af gaan wanneer je bijvoorbeeld de zee in gaat.

Zonnebrandcrème bevat ook olie en water, maar dan verwerkt in een crème. Door het smeren van de crème kan er een witte waas op de huid komen. Dit is vooral wanneer er sprake is van zonnebrandcrème op basis van minerale filters. De zonnebrandcrème trekt iets minder snel in dan olie.

Dermatoloog Drs. Leenarts: “Olie of crème is de basis waarin de filters zijn opgelost. Dat is het enige verschil. In zonnebrandolie zijn de UV-filters helemaal opgelost in de oliën. En bij zonnebrandcrème is de filter opgelost in een crème. De SPF blijft voor beide gelijk. Er is dus geen verschil tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème en het is niet zo dat de ene beter is dan de andere.”

Waarom heeft zonnebrandolie een slechtere naam?

“Vroeger werd er nog wel eens ingesmeerd met zonnebrandolie SPF 2. Of zelfs met olijfolie om extra bruin te worden. Dat is nu gelukkig bijna niet meer", vertelt Drs. Leenarts. “Mijn advies is altijd om te kiezen voor een SPF van 30 of hoger. Dan maakt het niet uit of het in zonnebrandolie of zonnebrandcrème is.”

Wat is de beste zonnebrand voor jou: olie of crème?

“Ik zeg altijd: de beste zonnebrand voor jou is degene die je ook écht smeert.” zegt Drs. Leenarts. Wat jouw favoriete zonnebrandcrème is, kan per persoon verschillen. Zo kan bij een droge huid een zonnebrandolie een goede keuze zijn, en zonnebrandcrème beter werken bij een vettige huid. Wanneer je veel zweet, kan het ook verstandig zijn om voor een zonnebrandcrème te kiezen.

Uiteindelijk is het belangrijk om te kijken naar de SPF. Gebruik minimaal SPF 30 en smeer elke 2 uur een dikke laag. Bekijk ook onze gouden regels voor het smeren van zonnebrandcrème. Kies voor een zonnebrandcrème met een ‘breed spectrum’. Dit betekent dat de crème je huid beschermt tegen zowel UVA- als UVB-stralen en je niet alleen het verbranden van de huid tegen kan gaan, maar ook lange termijn effecten zoals huidveroudering en huidkanker.

Smeer je in en voorkom huidkanker

Of je smeert met zonnebrandolie of zonnebrandcrème, dat maakt niet uit. Zolang je maar smeert met een SPF van 30 of hoger. Op deze manier bescherm je jezelf tegen de zon. Heb je even geen zonnebrandcrème bij de hand? Dan is het belangrijk om uit de zon te blijven wanneer de zon het sterkst is (tussen 12.00 en 15.00 uur) en je huid goed te bedenken met kleding, pet, hoed of zonnebril.

Weren, kleren en smeren: dat zijn 3 manieren om je te beschermen tegen de zon. Om het smeren gemakkelijker te maken, staan op meer dan 120 locaties door Nederland smeerpalen. Daar haal je gratis zonnebrandcrème met factor 30 uit. Wel zo makkelijk, zeker als je zonnebrandcrème vergeten bent. Ze staan aan de kust, bij recreatiegebieden, sportverenigingen en op festivals. Check of er ook een smeerpaal bij jou in de buurt is.

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Welke factor zonnebrandcrème heb je nodig?

Welke factor zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk nodig? Doe de test!
""

Hoe lang werkt SPF in je dagcrème?

SPF in je dagcrème is een handige manier om de dag goed beschermd te beginnen! Maar hoe lang werkt die SPF nu eigenlijk? En hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?