Welke zonnebrandcrème gebruik je voor je gezicht? Tips van de dermatoloog

Heerlijk, die eerste zonnestralen in je gezicht! Van alle lichaamsdelen ziet je gezicht tijdens je leven de meeste zon. Omdat je gezicht de meeste zon ziet, veroudert deze dan ook het snelst door schade van de zon. Dat is jammer. In dit artikel spreken we daarom met Drs. Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis, over hoe je je gezicht beschermt tegen de zon en welke zonnebrandcrème je hiervoor het beste kunt gebruiken.
""

Waarom is zonnebrandcrème voor het gezicht belangrijk?

De huid op ons gezicht is gevoeliger dan de huid op de rest van ons lichaam. Dit komt doordat de gezichtshuid dunner is en minder melanine bevat, het pigment dat de huid beschermt tegen UV-straling. Als gevolg hiervan is de gezichtshuid gevoeliger voor verbranden, rimpels en fijne lijntjes, pigmentvlekken en zelfs huidkanker.

Risico’s van zonneschade in het gezicht

  • Rimpels en fijne lijntjes: UV-straling breekt collageen en elastine af, de vezels die zorgen voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Dit zorgt ervoor dat je huid sneller oud wordt en er ontstaan rimpels en fijne lijntjes.
  • Pigmentvlekken: UV-straling kan het aanmaken van melanine stimuleren, wat kan zorgen voor donkere vlekken op de huid (hyperpigmentatie).
  • Huidkanker: Lang onbeschermd in de zon is de belangrijkste oorzaak van huidkanker.

Welke zonnebrandcrème voor het gezicht moet je kiezen?

“De beste zonnebrandcrème voor je gezicht, is de crème die je het liefst gebruikt en smeert! Vaak genoeg, dik genoeg.” zegt dermatoloog Drs. Leenarts. “Een reguliere zonnebrandcrème werkt net zo goed als een speciale zonnebrandcrème voor het gezicht. De SPF werkt hetzelfde in alle crèmes. Het belangrijkste is vooral om je huid elke 2 uur in te smeren. Niet alleen wanneer je naar het strand gaat, maar ook wanneer je gaat wandelen, tuinieren, fietsen of elke andere buitenactiviteit.”

Waarom moet je je gezicht elke 2 uur insmeren?

Drs. Leenarts: “De SPF wordt naarmate het in de zon is geweest minder goed werkzaam. Daarom moet je het vaker op de dag herhalen. Daarnaast zitten we aan ons gezicht, vegen of zweten we het eraf. Soms zeggen mensen weleens: ‘ik heb vanochtend al dagcrème gesmeerd met SPF’. Dat is super goed natuurlijk, maar dat is niet voldoende voor de hele dag.”

Wat is de beste zonnebrandcrème?

Het kiezen van een zonnebrandcrème is heel persoonlijk. Er is niet één beste zonnebrandcrème. Daarom is het vooral belangrijk dat je er één kiest die je fijn vindt om te smeren. Wat is de beste zonnebrandcrème volgens dermatoloog Drs. Leenarts? “De beste zonnebrandcrème is jouw favoriete zonnebrandcrème, en die moet overal in elke tas zitten. Je fietstas, je sporttas, je boodschappentas. Zodat je er altijd één bij je hebt.”

“We zien dat mensen langer een jonge huid willen houden. Het beste product voor lang een jonge huid is het smeren van zonnebrandcrème. Welke zonnebrandcrème dan ook. Een zonnebrandcrème is echt de allerbeste anti-aging en anti-rimpelcrème die er bestaat.”

Waar kan je op letten bij het kiezen van een zonnebrandcrème?

“Test dus vooral verschillende zonnebrandcrèmes uit om te ontdekken welke je fijn vindt. We weten uit ervaring dat je vaker smeert als je een fijne crème gevonden hebt”, zegt Drs. Leenarts. Bij het testen van verschillende zonnebrandcrèmes voor het gezicht kan je op de volgende dingen letten:

  • SPF: Kies een zonnebrandcrème met een SPF van minimaal 30. Hoe hoger de SPF, hoe beter de bescherming.
  • UVA + UVB (Breed spectrum): Kies een zonnebrandcrème met “breed spectrum bescherming”. Dit betekent dat de crème zowel tegen UVA- als UVB-straling beschermt.
  • Ingrediënten: Als je last hebt van een gevoelige huid, kies dan een zonnebrandcrème met ingrediënten die hier geschikt voor zijn. Vermijd parfums en alcohol, die de huid kunnen irriteren.
  • Textuur: Kies een zonnebrandcrème met een textuur die prettig is om aan te brengen en snel intrekt. Er zijn verschillende formules beschikbaar, zoals crèmes, gels en lotions.

Wat als je liever geen zonnebrandcrème op je gezicht smeert?

Het insmeren met zonnebrandcrème is één van de 3 manieren om jezelf te beschermen tegen de zon: weren, kleren, smeren. Mocht je liever geen zonnebrandcrème smeren, dan is het belangrijk om uit de zon te blijven wanneer de zon een uv-index van 3 of hoger heeft. Dit vind je in je weer-app. Meestal is dat tussen 12.00 en 15.00 uur, maar dit kan ook eerder of later al zo zijn. Daarnaast kan je je gezicht beschermen door het dragen van een petje of hoed. Houd hiermee wel rekening dat je nek en andere lichaamsdelen nog wel in de zon kunnen zijn en dan onbeschermd zijn. Smeren met zonnebrandcrème wordt dus wel aangeraden.

Tips voor het aanbrengen van zonnebrandcrème op het gezicht: 

  • Breng de zonnebrandcrème ruim en gelijkmatig aan op het gezicht en de hals, minimaal 15-20 minuten voordat je de zon in gaat.
  • Smeer je gezicht elke 2 uur in met zonnebrandcrème als je in de zon bent, of vaker als je zwemt of zweet.
  • Gebruik een zonnebril, petje of hoed om je gezicht extra te beschermen tegen de zon.
  • Houd je gezicht uit de zon tussen 12.00 en 15.00 uur, wanneer de zon het sterkst is.

Samen tegen huidkanker

1 op de 5 Nederlanders krijgt huidkanker. En dit aantal groeit elk jaar. Zilveren Kruis wil mensen daarom helpen hun huid beter te beschermen tegen de zon. Dit doen we door smeren op de kaart te zetten. Wil je meer weten over deze campagne? Ga naar https://zk.nl/zon.

Drs Marjolein Leenarts

Dit artikel is tot stand gekomen op basis van een interview met Marjolein Leenarts, dermatoloog in het Rode Kruis ziekenhuis in Beverwijk. Daarnaast is ze eigenaar van huidverzorgingslijn Drs. Leenarts.

Gerelateerde artikelen

""

Hoe lang werkt SPF in je dagcrème?

SPF in je dagcrème is een handige manier om de dag goed beschermd te beginnen! Maar hoe lang werkt die SPF nu eigenlijk? En hoe vaak moet je SPF opnieuw aanbrengen?
""

Wat is het verschil tussen UVA en UVB-straling van de zon?

Wanneer je zonnebrandcrème uit de schappen pakt, staat er vaak een symbool met UVA + UVB op de verpakking. Wat betekent deze afkorting? En waar staat het voor?