""
""

Hoe ga je om met een rommelige huisgenoot?

Veel mensen gaan lekker op structuur. Leven met het motto: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Maar niet iedereen vindt dat even belangrijk. Wat doe je als je van structuur houdt, maar je huisgenoot er steeds een rommeltje van maakt?
Deze keer behandelen we de vraag: ‘Ik doe altijd mijn best om alles overzichtelijk te houden. Een opgeruimd huis en dingen die op z’n plek staan, vind ik belangrijk. Als ik dat niet doe, word ik daar onrustig en geïrriteerd van. Hoewel het mezelf heel goed lukt om alles in huis bij te houden, heeft mijn partner daar meer moeite mee. Nou ja, moeite.. ze ziet het niet eens en heeft er dus ook geen last van. Maar ik wel! Ik wil niet de hele dag achter haar aanlopen, maar wil een fijne plek om thuis te komen. Wat kan ik hieraan doen?

Stel een puntensysteem op dat elke maand geëvalueerd wordt

Ursela van Stekelenburg, Management Consultant en mediator

Een idee is om een positief puntensysteem op te stellen dat elke maand geëvalueerd wordt. Daarbij kun je denken aan een overzicht met klusjes, dat afhankelijk van de irritatiegraad een specifiek aantal punten oplevert. Dus bijvoorbeeld rondslingerende sokken krijgt 1 punt, de kopjes en borden direct in de vaatmachine stoppen 3 punten.

Omdat het vooral geen eenrichtingsverkeer mag zijn, geldt er ook voor jou een puntensysteem. Wat zijn jouw taken en doe jij ze ook binnen de afgesproken deadline? Per week of per maand kunnen jullie dan evalueren wie de meeste punten verdiend heeft. De winnaar krijgt iets leuks.

Het is belangrijk dat jij jouw behoefte en jullie verschillen aankaart

Esmir van Wering, journalist, columnist, auteur en schrijfcoach

Om te voorkomen dat dit probleem teveel tussen jullie in komt te staan, is het belangrijk dat jij jouw behoefte en jullie verschillen hierin aankaart bij je partner. Doe dit niet door zuchtend een geïrriteerde opmerking te maken als iets niet op z’n plek ligt. Maar zeg tegen je partner dat je graag binnenkort met haar een open gesprek wilt over dit onderwerp. Zet die afspraak in de agenda. Op die manier neem jij het probleem voor jezelf serieus en is de kans groot dat zij ook gaat inzien hoe belangrijk een opgeruimd huis voor jou is.

Voor een positief en helpend gesprek zijn twee dingen belangrijk. Blijf bij de feiten. Voorkom woorden als rommel, rotzooi en chaos. Je partner ervaart het niet op die manier en kan zich daardoor minder in jouw verhaal verplaatsen. En ook heel belangrijk: ga niet wijzen. Vertel haar wat het met jou doet als je thuiskomt in een onopgeruimd huis en dingen niet op z’n plek liggen. Vraag of ze begrijpt waar je last van hebt en kom haar tegemoet door te zeggen dat je weet dat zij het niet expres doet. Kijk daarna samen naar een oplossing die voor jullie beiden werkt en geef aan dat je niet wilt dat het tussen jullie in komt te staan.

Wat helpt, is ervoor zorgen dat alles een duidelijke opbergplek heeft

Cynthia Schultz eigenaar Structuurjunkie

Dit zijn de uitdagingen van het samenleven: verschillende wensen en verlangens hebben en dan toch met elkaar door één deur kunnen. Jouw wens voor een overzichtelijk huis is heel duidelijk. Het is dan heel vervelend als jouw partner hier anders instaat en als jij dus elke dag thuiskomt in een rommelig huis. Wat helpt, is ervoor zorgen dat alles een duidelijke opbergplek heeft. Zo wordt opruimen voor jullie allebei makkelijker. Maak hier simpele afspraken over. Bijvoorbeeld dat er geen spullen rondslingeren, maar dat alles na gebruik teruggaat op de plek waar het 'hoort'. Het helpt om hier een ritueeltje van te maken door het elke dag op een vaste tijd te doen, bijvoorbeeld aan het einde van de werkdag, of voor het avondeten. Je kan het ook samen doen in het begin.

Dat is voor haar waarschijnlijk best lastig, dus geef haar de tijd en ruimte om dit eigen te maken. Ze zal vanzelf ook gaan merken hoe fijn het is om een opgeruimd huis te hebben - en anders zal ze het zeker aan jou merken, dat jij veel lekkerder in je vel zit. Succes!


schrijvende hand

Redactie Magazine