
Het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage bij je zorgverzekering
Wat is eigen risico?
Het eigen risico is het bedrag dat je zelf betaalt voor zorg die onder je basisverzekering valt, zoals ziekenhuisbezoeken of medicijnen. Dit bedrag is verplicht voor iedereen van 18 jaar of ouder en wordt door de overheid elk jaar vastgesteld.
Lees ook
Hoe werkt het eigen risico bij zorgverzekering?
In 2025 is het eigen risico vastgesteld op € 385. Dit betekent dat je eerst dit bedrag zelf betaalt, voordat je zorgverzekeraar de rest van de kosten vergoedt. Bij Zilveren Kruis betalen wij eerst de zorgverlener, en daarna sturen wij de rekening naar jou. Anita Lap van Zilveren Kruis zegt: “Het is belangrijk om goed op de hoogte te zijn van je eigen risico, zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan wanneer je zorg nodig hebt.”
Wat is eigen bijdrage?
De eigen bijdrage is anders dan het eigen risico. Anita legt uit: "Het is het bedrag dat je zelf moet betalen voor bepaalde zorg die uit de basisverzekering wordt vergoed, zoals hulpmiddelen of kraamzorg." Hoe hoog je eigen bijdrage is, hangt af van de zorg die je krijgt. Wat je zelf betaalt, is bijvoorbeeld een vast percentage of een bedrag per behandeling. De overheid bepaalt voor welke zorg je een eigen bijdrage moet betalen. Dit geldt voor:
- bevalling en kraamzorg
- tandheelkundige zorg voor 18 jaar en ouder
- gebitsprotheses, zoals een kunstgebit
- langwerkende ADHD-geneesmiddelen
- hulpmiddelen, zoals een hoortoestel of pruik
- ziekenvervoer
Verschil tussen eigen risico en eigen bijdrage
Het eigen risico geldt voor bijna alle zorg uit de basisverzekering, zoals ziekenhuisbezoeken of medicijnen. De eigen bijdrage geldt alleen voor specifieke zorg, zoals hulpmiddelen of een bril. Anita legt uit: "Soms betaal je voor dezelfde zorg zowel het eigen risico als de eigen bijdrage, dat hangt af van de zorg die je krijgt."
Soms is er een maximale vergoeding
Het kan zijn dat we slechts een gedeelte van de zorgkosten vergoeden, en dat je de rest zelf betaalt. Dit heet een maximale vergoeding. Dit kan een bedrag zijn, maar ook een beperkt aantal behandelingen. Vooral bij de aanvullende verzekering geldt vaak een maximale vergoeding, zoals het aantal fysiotherapiebehandelingen of bijvoorbeeld 75% voor een kroon.
Controleer daarom altijd vooraf wat Zilveren Kruis vergoedt en wat je zelf moet betalen. Bekijk je vergoedingen en check of een zorgverlener een afspraak met ons heeft gemaakt.
Zilveren Kruis: zorgkosten betalen in delen
Bij Zilveren Kruis willen we het betalen van de zorgkosten makkelijker maken. Zo voorkom je stress rondom het betalen. Een voorbeeld hiervan is zorgkosten betalen in delen. Hiermee kun je vooraf al regelen dat je al je zorgkosten, zoals eigen risico en eigen bijdrage, in delen betaalt wanneer je een rekening krijgt. Wil je weten hoe je zorgkosten in delen kunt betalen? Bekijk dan de mogelijkheden en ontdek hoe je dit eenvoudig kunt regelen via Zilveren Kruis. Lees hier meer over de betaalopties.