Leg jezelf langs de bewegingsmeetlat! Hoe scoor jij?

Loop jij elke dag je 10.000 stappen, of zweet je een paar keer per week flink tijdens het sporten? Goed bezig! Maar zelfs dan nog kan het dat je in je leven wat beweging mist. Check hier hoe jij scoort op de bewegingsmeetlat. 

We weten dat bewegen gezond is. Onderzoek laat zien dat genoeg beweging de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, depressie, verschillende soorten kanker en zelfs overlijden kleiner maakt. En dat niet alleen, zelf merk je ook dat je je beter voelt als je beweegt. Je kunt makkelijker ontspannen, slaapt beter en voelt je fitter.

Hoe en wanneer beweeg je?

Veel van ons zijn daarom lekker bezig met regelmatig bewegen. Maar wat we niet altijd beseffen, is dat het ook belangrijk is wát je precies doet. Een uur sporten is natuurlijk goed, maar helpt dan weer niet tegen de gevolgen van lang stilzitten. En dat doen we stiekem te veel en te vaak. Daarom heeft de Gezondheidsraad, een wetenschappelijke organisatie die de regering advies geeft over gezond leven, onderzocht welke combinatie van beweging het meest gezond is. En dat is vooral een mix van verschillende soorten beweging, die allemaal belangrijk zijn.

De meest gezonde mix

Dit is volgens de Gezondheidsraad de meest gezonde hoeveelheid beweging voor een volwassene. Hoeveel van deze dingen doe jij al?

1. Elke dag 30 minuten bewegen 

Dit kan bijvoorbeeld wandelen of fietsen zijn, als je maar actief bezig bent. Loop een stuk met de hond of pleeg wandelend een telefoontje. Een podcast luisteren tijdens het wandelen kan natuurlijk ook. Je zult zien dat de tijd vliegt!

2. Niet te lang stilzitten 

Dit is best een lastige, vooral voor thuiswerkers. Tip: stel een timer in op je telefoon of horloge die elk uur afgaat. Hoor je het alarm, dan sta je op. Ga even koffie zetten, spring een paar keer op en neer, doe een paar rek- en strekoefeningen of ga even helemaal los op je favoriete nummer. Daar krijg je direct energie van.  

3. Train je spieren en botten

1 à 2 keer per week fitness of krachttraining met gewichten helpt je sterker te worden. Daardoor heb je minder kans op pijnklachten, word je minder snel moe én verklein je de kans op botbreuken. 

4. Zorg regelmatig voor een verhoogde hartslag 

Bijvoorbeeld met een HIIT-training, of een uur fanatiek sporten, zoals voetballen, tennissen of hardlopen. Wissel dit af met krachttraining, voor het beste resultaat.  

5. Bewegen is goed, meer bewegen is beter 

Elke beweging maakt verschil. Zeker als je van weinig beweging naar regelmatig bewegen gaat. Maar ook als je al lekker actief bent, heeft het nog steeds voordelen om dat extra rondje te lopen, een stabureau te kopen of wanneer het kan de trap te nemen.

Natuurlijk verschilt het per persoon waar en wanneer je aan je beweging komt. Met een staand beroep zal je weinig moeite hebben om niet te lang achter elkaar stil te zitten, Een thuiswerker heeft misschien meer tijd en energie om voor, tijdens of na werk de sportschool in te duiken. Uiteindelijk gaat het erom dat je jezelf onder de loep neemt en een fijn evenwicht vindt in de verschillende vormen van beweging.  Dat is niet alleen goed voor je lijf, zo houd je bewegen ook leuk!


schrijvende hand

Redactie Magazine