Valentine springt trampoline

Valentine (52) heeft een actief leven, met haar baan als bedrijfsarts en een druk gezin. Toen ze hartklachten kreeg, moest ze beter voor zichzelf gaan zorgen. “Sinds ik trampolinespring, ben ik zoveel energieker.”

“Ik heb een chronische hartziekte. Dat werd een aantal jaren geleden ontdekt. Ik kreeg pijn op mijn borst en had last van benauwdheid. Ik wist meteen dat er iets mis was. Ik bleek een aandoening te hebben die vaak bij vrouwen voorkomt. Meestal zit het in je genen. ‘Niks aan te doen’, zei de cardioloog. Behalve medicatie, die hopelijk zou aanslaan, kon hij niets voor mij betekenen. Ik kreeg geen advies over voeding, nachtrust, ontspanning of beweging. Terwijl dat ontzettend belangrijke factoren zijn.

Beter voor mezelf zorgen

Ik leid een druk leven. Het is veel om alle ballen in de lucht te houden; om je baan te combineren met een gezinsleven. Het ging ten koste van mijzelf. Tijd om te sporten had ik niet, vond ik. Er waren belangrijkere dingen te doen. Toen mijn lijf niet meer meewerkte en ik vanwege mijn hartziekte moe tot op het bot was, werd ik gedwongen om die tijd wel te maken. Het was een wake up call. Ik moest echt rustiger aan doen en beter voor mezelf gaan zorgen.

Trampolinespringen tegen vermoeidheid

Je zou denken dat je wel weet hoe je gezond moet leven als je zelf arts bent. Maar ik had dus overgewicht en was vaak gestrest. Naar de sportschool gaan, hield ik nooit lang vol. Dat trainen op die apparaten en die harde muziek; ik vind er geen bal aan. Nu staat er een trampoline in mijn woonkamer. Ik besefte namelijk dat je ook iets kunt verzinnen wat je wél leuk vindt. Die trampoline maakt het voor mij makkelijk om meer te bewegen. Ik spring gewoon lekker of ik ‘ren’ heel snel op de trampoline op dezelfde plek. Ik doe het vaak drie keer met korte pauzes ertussen. De rest van de dag merk ik dat ik minder benauwd ben. Het helpt tegen vermoeidheid en tegen somberheid op grauwe dagen. Ik spring mezelf vrolijk met een fijn muziekje erbij.

Stap voor stap een gezonde leefstijl

Naast het trampolinespringen ben ik ook gezonder gaan eten, beter gaan slapen en gaan mediteren om de stress onder controle te krijgen. Al die dingen samen zorgen ervoor dat het beter met me gaat. Het is een totaalplaatje. Natuurlijk begin je niet met al die dingen tegelijk. Je focust je eerst op één ding, en als dat goed gaat, breid je het wat uit. Mijn gezondere leefstijl heeft voor mij echt het verschil gemaakt. Ik heb veel meer energie. Drie maanden na mijn eerste ziekenhuisbezoek bleken mijn cholesterolwaarden al te zijn genormaliseerd door mijn veranderde gedrag. ‘Wat heb je gedaan?’, vroeg de arts vol interesse. Ik vertelde hem hoe ik op een andere manier naar gezondheid ben gaan kijken.

Inmiddels heb ik zelfs een specialisatie gevolgd tot leefstijlarts. Ik wil graag anderen inspireren, motiveren en helpen om gezonder te worden. Er is zoveel mogelijk!”


schrijvende hand

Redactie Magazine