Energielekken opsporen
Lees de samenvatting
Wanneer je een bepaalde periode extra werk verzet, is het niet zo gek dat je ’s avonds uitgeput op de bank ploft. Maar wat als je elke dag uitgeteld en lusteloos bent zonder aanwijsbare reden? Dan is de kans groot dat je te maken hebt met één of meerdere energielekken, bepaalde mensen of dingen in je leven die heel veel energie slurpen. In dit geval is het handig ze zo snel mogelijk op te sporen. Een mens heeft namelijk maar een beperkte hoeveelheid energie en als die consequent harder weglekt dan dat deze binnenkomt, kan dit leiden tot chronische stress en uiteindelijk tot een burn-out. Subtiele energielekken Alleen is het vinden van je energielek makkelijker gezegd dan gedaan. Dat een ingewikkelde relatie of ziektegevallen in de familie energie slurpen moge duidelijk zijn, maar veel energielekken zijn een stuk subtieler. Wat dacht je bijvoorbeeld van die collega die de neiging heeft haar hart bij jou uit te storten. Of die verplichte vergaderingen waar je eigenlijk het nut niet van inziet? Maar ook ons eigen gedrag kan een valkuil zijn. Zo kost voortdurend oordelen over je omgeving veel energie. Ook kan het zijn dat je je energie niet goed besteedt door heel inefficiënt te werken.
3 tips: energielekken snel opsporen en aanpakken
1. Activiteiten nauwgezet bijhouden
Voor het opsporen van je energielekken heeft de Amerikaanse hoogleraar psychologie David Barlow wel een trucje. Hij raadt aan om je activiteiten een paar dagen nauwgezet bij te houden. Schrijf alles op wat je doet en noteer hier ook het tijdstip bij. Het kost even een beetje extra moeite, maar je hebt dan wel inzicht in waar je energie naar toe gaat. Vervolgens is het zaak kritisch te kijken naar wat je net zo goed niet kan doen of beter kan delegeren. Als je het moeilijk vindt je hier ook aan te houden, kun je een not-to-do- lijstje maken. In plaats van op te schrijven wat er die dag absoluut moet gebeuren, schrijf je juist op welke taken je laat liggen.
2. Blijf dicht bij jezelf
Praktische zaken zoals een vergadering wel of niet bijwonen of minder mailen, zijn niet zo moeilijk te veranderen. Lastiger wordt het wanneer er achter je energielek een diepliggend probleem zit. Bijvoorbeeld wanneer je je werk niet leuk vindt. Energielekken ontstaan namelijk vaak als je niet dicht bij jezelf blijft. Hoe verder je professionele bestaan en de eisen waaraan je op je werk moet voldoen afliggen van de behoeftes die je in je privéleven hebt, hoe groter je energielek. Maar ook wanneer je altijd klaar staat voor de ander en jezelf wegcijfert, kan je dit op de lange termijn uitputten.
3. Energiebommen
Wanneer je energielek van diepere aard is, werkt een not-to-do-lijstje niet voldoende. In dit geval kun je het beste met een psycholoog of coach praten. Wellicht dat zo iemand je kan helpen bij het ontdekken van je energiebommen, zaken waar je juist enorm veel energie van krijgt. Geluksprofessor Patrick van Hees heeft het in zijn boek ‘Geluk is D.O.M’ over oplaadpunten, activiteiten die er juist voor zorgen dat we onze accu weer opladen. Dit kan een wandeling door de natuur zijn, een spannend boek lezen, maar ook een goed gesprek voeren. Wanneer je het gevoel hebt dat je energie wegsijpelt is het in ieder geval heel belangrijk om tijd voor jezelf te nemen. Een uurtje wandelen zonder telefoon kan al wonderen doen.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met MT.