
Te veel op je telefoon? Dit zijn de 7 symptomen
Geplaatst op 24 april 2025
| Een artikel als onderdeel van socialminderen
| 3 minuten lezen
Jongeren zitten gemiddeld meer dan vier uur per dag op social media. Dat lijkt misschien normaal, maar te veel telefoongebruik kan gevolgen hebben voor je lichaam en je hoofd. Wouter van den Bos, gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, onderzoekt al jaren hoe technologie jongeren beïnvloedt. Hij legt uit hoe je merkt dat je te veel op je telefoon zit. En hij geeft tips wat je daaraan kunt doen.
Zit je te veel op je telefoon? Dit zijn de symptomen
Soms merk je het pas als je klachten krijgt. Je slaapt slechter, bent vaker moe of hebt minder zin om iets te doen. Wouter: “Veel jongeren denken dat het normaal is om uren op je telefoon te zitten. Maar als je slechter slaapt of je minder goed voelt, dan is het slim om iets te veranderen.”7 symptomen van te veel op je telefoon zitten
- Je slaapt slechter. Gebruik je je telefoon vlak voor het slapengaan? Dan val je moeilijker in slaap. Wouter: “25% van de jongeren is ’s nachts meer dan 45 minuten online. Dat zorgt voor slaaptekort en dan word je moe, sneller boos en minder scherp.”
- Je kunt je minder goed focussen. Door meldingen en steeds maar scrollen, wordt het moeilijk om je aandacht bij iets houden. 77% van de jongeren zegt dat hun telefoon hen afleidt, vooral op school of tijdens werk.
- Je vergelijkt jezelf met anderen. Je ziet vooral de mooiste momenten van anderen. Wouter: “Vroeger vergeleek je jezelf met klasgenoten. Nu met duizenden mensen online. Dat geeft stress.”
- Je voelt druk om altijd bereikbaar te zijn. Je krijgt de hele dag berichten en meldingen. Het voelt alsof je altijd moet reageren. Zelfs als je even rust nodig hebt.
- Je beweegt minder. 32% van de jongeren beweegt minder door hun telefoongebruik. Dat maakt je minder fit en kan invloed hebben op hoe je je voelt.
- Je hebt minder echt contact met anderen. Als je veel op je telefoon zit, ben je minder aanwezig in het moment. 30% van de jongeren zegt daardoor minder aandacht te hebben voor mensen om hen heen.
- Je hebt minder fysiek contact. 23% van de jongeren spreekt liever online af dan in het echt. Door je telefoon zie je anderen minder in het echte leven.
Waarom minder schermtijd belangrijk is
Je telefoon is handig en leuk. Maar als je schermtijd ten koste gaat van je slaap, aandacht of zelfvertrouwen, dan is het tijd om iets te veranderen. Kleine aanpassingen maken al een groot verschil. Minder op je telefoon zitten betekent: meer rust in je hoofd, meer tijd voor jezelf en voor de mensen om je heen.Begin in kleine stapjes met minder social media
Social media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar jongeren zitten er gemiddeld meer dan vier uur per dag op. En dat kan leiden tot slaapproblemen, verlies van concentratie en een negatief zelfbeeld.
Zilveren Kruis wil jongeren helpen om met meer aandacht om te gaan met schermtijd. Niet door het gebruik te verbieden, maar door een betere verdeling. Wat de juiste digitale balans is, is voor iedereen anders. Wil jij in kleine stapjes beginnen met minder social media? Download dan de Zilveren Kruis Actify-app en begin direct. Actify helpt je om gezonde gewoontes aan te leren.
Bronnen:
Unicef (2024). Conferentie MIND US Unicef Mentaal Welzijn Jongeren.
Netwerk Mediawijsheid (2024). Onderzoek Gezond Schermgebruik.
Wouter van den Bosch
Dit artikel is geschreven in samenwerking met dr. Wouter van den Bos. Wouter is gedragswetenschapper. Hij onderzoekt hoe jongeren beslissingen nemen en leren in een wereld vol sociale prikkels. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en bestudeert de invloed van technologie en sociale media op de ontwikkeling van jongeren.