
Slaapproblemen door je telefoon? Zo slaap je beter volgens een expert
Geplaatst op 24 april 2025
| Een artikel als onderdeel van socialminderen
| 4 minuten lezen
Val je lastig in slaap? Word je ’s nachts vaak wakker? Of sta je vermoeid op? Dan kan je telefoon daar iets mee te maken hebben. Vooral jongeren slapen slechter door schermgebruik in bed. Wouter van den Bos, gedragswetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, legt uit wat je telefoon met je slaap doet. En wat je kunt doen om weer beter te slapen.
Waarom kom je slechter in slaap door je telefoon?
Veel jongeren gebruiken hun telefoon tot vlak voor het slapengaan. Ze blijven maar door social media scrollen, kijken video’s of appen. Geen wonder dat steeds meer mensen slecht slapen of slechter in slaap komen: 84% gebruikt de telefoon vlak voor het slapengaan.“Je krijgt de hele tijd prikkels binnen – berichten, filmpjes, meldingen. Daardoor blijft je brein actief, zelfs als je eigenlijk wilt slapen. En dan is er nog het blauwe licht van je scherm. Dat remt de aanmaak van melatonine. Dat is een stofje dat je slaperig maakt. Je lichaam denkt dat het nog dag is”, legt Wouter uit. Dit alles bij elkaar zorgt ervoor dat je slechter in slaap komt en minder lang slaapt.
Wat zijn de gevolgen van slecht slapen?
Slecht slapen merk je meteen. Je voelt je moe, snel geïrriteerd en het is lastig om je goed te concentreren. Uit onderzoek blijkt dat 77% van de jongeren moeite heeft om de aandacht ergens bij te houden, vaak door slaaptekort.Volgens Wouter begint dat vaak al ’s avonds in bed: “Wat je op je scherm ziet, blijft hangen in je hoofd. Ook als je je telefoon al hebt weggelegd. Die prikkels blijven rondspoken en dat zorgt voor onrust en gepieker.”
Die onrust werkt door in de rest van je dag. “Als je te weinig slaapt, dan ben je sneller overprikkeld, kun je minder goed nadenken en heb je minder geduld”, zegt Wouter. “Dat merk je bijvoorbeeld op school, tijdens het leren of in contact met anderen.”
Volgens hem onderschatten veel mensen het belang van slaap. “Slaap is geen pauze van je dag. Het is een heel belangrijk onderdeel ervan. Zonder goede slaap kan je brein zich niet goed herstellen. Je voelt je minder scherp en ook je humeur lijdt eronder.”
Tips voor een betere nachtrust
Je hoeft je telefoon niet meteen te verbannen. Kleine aanpassingen helpen al. Wouter: “Spreek met jezelf simpele regels af. Geen scherm in bed is misschien wel de belangrijkste.”
5 tips om beter in slaap te komen
- Leg je telefoon een uur voor het slapengaan weg – Zet hem op stil of leg hem in een andere kamer.
- Zet meldingen uit – Zo komt er geen onnodige prikkel binnen vlak voor of tijdens het slapen.
- Gebruik een gewone wekker – Dan hoef je je telefoon niet naast je bed te leggen.
- Doe iets rustigs voor je gaat slapen – Lees een boek, luister naar rustige muziek of schrijf iets op.
- Houd je bed schermvrij – Spreek met jezelf af dat je daar niet meer scrolt.
Meer weten over social minderen?
Social media en schermen zijn niet meer weg te denken. Jongeren zitten gemiddeld meer dan vier uur per dag op social media. Dat kan zorgen voor stress, slaapproblemen en een negatief zelfbeeld. Zilveren Kruis helpt jongeren om daar bewuster mee om te gaan. Pak de controle terug over je geestelijke gezondheid. Doe de check en begin met social minderen.Wouter van den Bosch
Dit artikel is geschreven in samenwerking met dr. Wouter van den Bos. Wouter is gedragswetenschapper. Hij onderzoekt hoe jongeren beslissingen nemen en leren in een wereld vol sociale prikkels. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en bestudeert de invloed van technologie en sociale media op de ontwikkeling van jongeren.