Hoeveel zonnebrandcrème heb je per dag nodig?

Zonnebrandcrème helpt je om je huid te beschermen tegen de schadelijke UV-stralen van de zon. Zo is het belangrijk om zonnebrandcrème smeren onderdeel te maken van je dagelijkse ochtendroutine, door bijvoorbeeld te smeren met een dagcrème met SPF. Maar hoeveel zonnebrandcrème heb je nu eigenlijk per dag nodig? En hoe vaak moet je deze smeren? Voor deze vragen gingen we in gesprek met Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, en Sven van Egmond, dermatoloog i.o. van het Erasmus MC. Zij leggen uit hoe je kunt zorgen voor genoeg bescherming tegen de zon.
""

Zonbescherming: kleren, weren, smeren

Het allerbelangrijkste is dat je je huid goed beschermt tegen de zon, en hiermee zonschade voorkomt. Niet alleen tegen een verbrande huid, maar ook om de lange termijn effecten, zoals huidveroudering, rimpels en huidkanker te voorkomen. De beste manier om je huid te beschermen is door de 3 stappen: weren, kleren, smeren. Blijf uit de zon wanneer deze op zijn sterkst is tussen 12.00 en 15.00 uur of wanneer de UV-index hoger is dan 3. Zorg dat je huid bedekt is met (UV-werende) kleding en draag bijvoorbeeld een hoed, pet en zonnebril. Tot slot is het belangrijk om de onbedekte huid in te smeren met zonnebrandcrème.

Hoeveel zonnebrandcrème? De regel van 7

Maar hoeveel zonnebrandcrème moet je dan gebruiken? Om dit te kunnen berekenen is er een handig ezelsbruggetje bedacht: de regel van 7. Dit betekent: smeer 7 theelepels.

  • 1 theelepel zonnebrandcrème voor gezicht inclusief oren, nek en hals
  • 2 theelepels zonnebrandcrème voor borst en rug
  • 2 theelepels zonnebrandcrème voor schouders, armen en handen
  • 2 theelepels zonnebrandcrème voor benen en voeten

Je kan het ook berekenen door een kommetje in je hand. Marijne vertelt: “Over het algemeen zeggen we 7 theelepels, maar dat is ook weer afhankelijk van hoe groot je lijf is en hoeveel je nodig hebt. Eigenlijk moet je gewoon ruim smeren.” Voor kinderen geldt daarnaast dat je de helft moet smeren van de hoeveelheid voor volwassenen; dus ongeveer 3 a 4 theelepels.

Hoe dik moet je zonnebrandcrème smeren?

Sven van Egmond, dermatoloog i.o: “Eén van de dingen die we weten, is dat mensen nooit dik genoeg smeren om te voldoen aan die SPF die op die fles staat. De SPF die getest wordt in laboratoria, wordt bij experimenten zo dik als een dikke laag pindakaas gesmeerd, dus dat heb je ook nodig om aan die SPF te voldoen. Vaak smeren mensen veel te dun. Daarom zeggen we, smeer je gewoon elk twee uur en dik in, dan ben je goed beschermd.”

De hoeveelheid zonnebrandcrème die je nodig hebt, hangt af van een aantal elementen:

  • Hoe groot je bent: Voor een volwassen lichaam heb je ongeveer 7 eetlepels zonnebrandcrème nodig per persoon. Voor kinderen is dit de helft.
  • Huidtype: Mensen met een lichte huid hebben meer zonnebrandcrème nodig dan mensen met een donkere huid.
  • SPF: Hoe hoger de SPF, hoe meer bescherming je huid heeft.
  • Activiteiten: Ga je zwemmen of zweten? Smeer je dan vaker in, na het afdrogen.

Hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren?

Smeer je elke 2 uur in met zonnebrandcrème, wanneer de zonkracht sterker is dan UV-index 3. En niet alleen als je gaat ‘zonnen’ op het strand. Marijne vertelt: “Men onderschat echt hoe snel je kan verbranden. De meeste mensen verbranden wanneer ze bijvoorbeeld even gaan wandelen, fietsen, of in de tuin gaan werken. Eigenlijk juist bij die alledaagse dingen loop je al risico op zonneschade.” Volg daarom deze gouden regels van zonnebrandcrème smeren.

Controleer de houdbaarheid van zonnebrandcrème

Een zonnebrandcrème is 12 maanden houdbaar na openen van de fles of tube. Het hangt er wel van af hoe je deze bewaart. Let daarom goed op dat je geen oude zonnebrandcrème uit de kast pakt. De SPF werkt dan helaas niet meer goed, waardoor je niet beschermd bent tegen de zon. Schrijf op de tube wanneer je deze geopend hebt, zo weet je altijd of deze nog houdbaar is. 

Is het schadelijk om te veel zonnebrandcrème te gebruiken

Nee, het is nooit schadelijk om te veel zonnebrandcrème te gebruiken. Gebruik zonnebrandcrème elke twee uur en smeer je ruim in. Dermatoloog i.o. Sven van Egmond: “In Nederland worden alle producten grondig getest. Wat je in de winkel kan kopen is daarom met zekerheid veilig. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dat het smeren van zonnebrandcrème schadelijk is. Daarentegen hebben we genoeg bewijzen dat UV-straling huidkanker veroorzaakt. Het is daarom veel schadelijker om geen zonnebrandcrème te smeren.”

Smeer je in bij zonkracht UV-index 3 of hoger

Gebruik elke dag zonnebrandcrème, zelfs als het bewolkt is. De regel is dat je jezelf moet beschermen tegen de zon, wanneer de zonkracht sterker is dan 3. De zon kan namelijk ook door de wolken heen schijnen. Zo bescherm je je huid tegen de schadelijke UV-stralen van de zon en verklein je de kans op huidkanker.

Door Nederland verspreid heeft Zilveren Kruis smeerpalen geplaatst. Dit zijn palen waar je gratis zonnebrandcrème kunt krijgen. Je vindt deze palen op populaire plekken, zoals stranden, recreatiegebieden of festivals. Bekijk alle locaties van de smeerpalen.

Marijne Landman

Dit interview is tot stand gekomen door een gesprek met Marijne Landman, directeur van het Huidfonds, het goede doel voor alle huidaandoeningen. Het Huidfonds zet zich in om huidaandoeningen te verminderen en het leven met een huidaandoening te verbeteren. Daarnaast is het Huidfonds kennispartner van het Zilveren Kruis.

Sven van Egmond, Dermatoloog i.o.

Sven is dermatoloog in opleiding bij het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Rotterdam. Naast een promotieonderzoek over huidkanker en een post-doc in de Verenigde Staten over dit onderwerp, heeft Sven zich ingezet voor het oprichten van De Huidkanker Stichting (HUKAs).

Gerelateerde artikelen

""

Zo vaak moet je zonnebrandcrème smeren: de gouden regels

We hebben het ons allemaal weleens afgevraagd: hoe vaak moet je zonnebrandcrème smeren? Is alleen in de ochtend smeren genoeg en hoe lang blijft het dan zitten?
""

Wat is het verschil tussen zonnebrandolie en zonnebrandcrème?

Kan je niet kiezen tussen zonnebrandcrème of zonnebrandolie? In dit artikel leggen we de verschillen uit en welke het beste bij jou past.