Doe jij ook mee met de Niksen-challenge?

Je zou denken dat we in coronatijd flink zijn gaan niksen, maar dat is niet waar. We vallen van de ene zoommeeting in de andere, kunnen geen moment zonder onze socials, geven regelmatig thuisonderwijs aan de kinderen en ga zo maar door.... Eigenlijk komen we bijna nooit tot rust. Daarom presenteren wij de Niksen-challenge!
Lees de samenvatting
Sophie Schweizer, een onderzoeker klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam, ontdekte tijdens haar onderzoek naar creatieve processen in de hersenen dat mensen die veel stress hebben, moeite hebben met aanpassen en vastzitten in vaste patronen. Daarom is het belangrijk om tijd te nemen om te 'ontfocussen', oftewel niets doen, om de geest creatiever te maken en dingen op nieuwe manieren te zien. Lees de tips!

Zeg eens eerlijk: wanneer doe je tegenwoordig niets? Zelfs op de weinige momenten dat je agenda helemaal leeg is, plof je op de bank om direct Instagram te openen of een serie te kijken. Er worden dus de hele tijd prikkels op je hersenen afgevuurd. Is dat erg? Ja, zo stelt Sophie Schweizer, onderzoeker klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Wie veel stress heeft, past zich minder goed aan, ontdekte zij tijdens haar onderzoek naar creatieve processen in de hersenen. Mensen die steeds onder druk staan, blijven steken in vaste patronen en kunnen minder makkelijk schakelen. Terwijl het leven toch vaak van ons verwacht dat we soepel meebewegen. Je moet je geest daarom tijd geven om te ‘ontfocussen’ (dus: nietsdoen). Alleen op die manier kan deze weer creatief worden en kun je dingen op nieuwe manieren gaan zien.

Meer eenvoud

Nederlanders staan trouwens wel bekend om hun talent voor niksen. Het begrip ‘niksen’ werd in 2019 wereldberoemd toen journaliste Olga Mecking het artikel The case of doing nothing schreef in de New York Times. Zij woonde al tien jaar in Nederland en was geboeid door dit Nederlandse verschijnsel. Haar krantenartikel werd in een aantal dagen 150 duizend keer geretweet. Iedereen wilde weten wat niksen precies was en Olga merkte dat mensen klaar zijn met dingen moeten (van yoga tot mindfulness tot Marie Kondo) en zichzelf verbeteren. We zijn juist op zoek naar meer eenvoud in ons leven, gewoon even helemaal nietsdoen.

Plan een momentje niksen

Het is een misvatting dat we in deze tijd, waarin we minder kunnen ondernemen, beter zijn geworden in niksen. Door de schoolsluitingen en het thuiswerken zijn we steeds meer het totaalplaatje van onze gezondheid uit het oog verloren. We zijn minder gaan bewegen en meer gaan eten en drinken. Daarom is het goed om weer eens te bekijken hoe je meer evenwicht in je leven kunt brengen: wissel inspanning af met echte ontspanning en plan ook momenten van nietsdoen in.

Begin vandaag nog aan onze Niksen-challenge!

1. Leer overtuigd niksen

Laat je niet van de wijs brengen door de sociale druk om altijd bezig te zijn. Als iemand je vraagt wat je aan het doen bent, terwijl je aan het niksen bent, zeg je gewoon: ‘Niets.’

2. Maak je omgeving prikkelvrij

Berg je laptop, telefoon en tablet een tijdje op en voel de ruimte die in je hoofd ontstaat.

3. Even lekker staren

Zet een stoel bij het raam en kijk gewoon eens een tijdje naar buiten.

4. Bestudeer je plafond

Ga midden op de dag op je bed liggen en staar naar het plafond. (Val niet in slaap.)

Nu denk je misschien bij deze challenge: wat saai!!! Maar het is helemaal niet erg om af en toe verveeld te zijn. Sterker nog: daag jezelf uit om dat schurende gevoel te omarmen en weet dat je je hoofd echt een plezier doet.

Succes!


schrijvende hand

Redactie Magazine