Tips voor meer ruimte in je hoofd

We hebben de neiging om maar door te hollen. Werk, kinderen, sociaal leven, sporten, verjaardagen ... Maar soms is het ook goed om even stil te staan. Diep adem te halen en wat rust en ruimte te maken. Je zal zien dat dat zomaar kan leiden tot nieuwe inzichten en een lichter leven.
Lees de samenvatting

Het is belangrijk om ruimte in je hoofd te creëren voor meer ontspanning en balans in je leven. Hier zijn enkele tips:

  • Maak tijd vrij voor ontspanning door bijvoorbeeld te mediteren of yoga te beoefenen.
  • Schrijf je gedachten en zorgen op in een dagboek om je hoofd leeg te maken.
  • Ga regelmatig wandelen in de natuur om tot rust te komen en je hoofd leeg te maken.
  • Zorg voor voldoende slaap en rust, omdat dit belangrijk is voor een heldere geest.

Je lichaam kan niet non-stop doorgaan en heeft gezonde voeding en voldoende rust nodig En dat geldt ook voor je geest. Een té vol hoofd kan leiden tot stress, wat uiteindelijk zelfs zorgt dat je brein minder goed werkt. Je bent sneller afgeleid, vergeet meer en bent minder gelukkig. Daarom is het volgens De Hersenstichting belangrijk je hoofd voldoende rustmomenten te geven. Zo herstellen je hersenen zich én heb je meer energie en focus.

6 tips voor rust in je hoofd

1. Vind jouw ritme

Een regelmatig ritme, waarbij momenten van drukte afgewisseld worden met genoeg momenten van ontspanning, helpen je brein kalmeren. Plan desnoods periodes van rust in je agenda in, als het er anders niet van komt. Een vast ritme geeft overzicht, houvast en een opgeruimd gevoel.

2. Ontsnap aan de rommel

Amerikaanse psychologen ontdekten dat een rommelige omgeving zorgt dat we ons minder goed kunnen concentreren. Onze ogen zien de chaos om ons heen en vertalen dit naar ons brein. Heb je behoefte aan rust? Zoek dan een opgeruimde omgeving. Of stap naar buiten. De natuur helpt onze hersenen ontspannen, net als beweging.

3. Dump je gedachten

Loopt jouw hoofd over? Dan kan een braindump helpen. Hierbij ga je zitten en schrijf je álles op wat er in je hoofd opkomt. Taken, gevoelens, herinneringen, alles wat op dat moment bovenkomt. Als je alles opgeschreven hebt, kun je gaan ordenen. Waar kan je direct wat mee en wat parkeer je voor later? Door het op te schrijven haal je het uit je hoofd en kan je er later mee aan de slag.

4. Gebruik je volle aandacht

We kunnen maar één ding tegelijk (ja echt, multitasken bestaat dus niet!). Door je volle aandacht te richten op datgene waarmee je nu bezig bent. Of dat nou wandelen, koken of die belangrijke werktaak is, ‘vergeet’ je als het ware al het andere. Zo stop je je brein zich druk te maken over randzaken.

5. Doe een ademhalingsoefening of meditatie

Ontspanningsoefeningen en korte meditaties helpen ons brein ontstressen. Uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door Harvard, blijkt dat 5 minuten per dag al een groot verschil kan maken. Volgens neurowetenschapper Sara Lazar is mediteren net als bewegen, maar dan voor je brein in plaats van je lichaam. Mensen die regelmatig mediteren zijn kalmer, blijer en concentreren zich beter.

6. Ga iets actiefs doen

Als je het gevoel hebt dat je hoofd overloopt, helpt het om iets met je lijf te doen. Sporten, koken, een stuk fietsen, zingen, dansen … zolang je maar uit je gedachten bent. Het hoeft niet inspannend te zijn. Probeer je brein uit te zetten en je te richten op de activiteit. Zo zet je je hoofd als het ware even stil.

Als je hoofd minder vol zit, zul je merken dat je meer energie overhoudt. En veel beter tegen drukte kan. Met een ontspannen geest slaap je bovendien ook veel beter. Het resultaat: minder moe, meer ontspanning én minder stress.


schrijvende hand

Redactie Magazine