Volg ons ook op LinkedIn
En blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van innovaties, samenwerkingsverbanden en initiatieven van- en voor zorgaanbieders.
Welkom op het kennisdelingsplatform van Zilveren Kruis Zorgkantoor. Samen maken we de zorg steeds beter. Ook op de hoogte blijven?
Meld u aan of af voor de nieuwsbriefEn blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van innovaties, samenwerkingsverbanden en initiatieven van- en voor zorgaanbieders.
Op deze pagina vindt u de totale lijst met succesvolle initiatieven (uit de praktijk). Deze lijst is dynamisch. Dat betekent dat we deze continu aanvullen met initiatieven die zich in de praktijk bewezen hebben.
Zilveren Kruis Zorgkantoor staat voor toekomstbestendige zorg. Ook verduurzaming is één van de grote maatschappelijke opgaven die hieraan bijdragen.
Samen met ZN, zorgkantoren, Vilans en in contact met zorgaanbieders hebben we deze eerste versie van de lijst samengesteld op basis van het zorgtransformatiemodel. Het zijn succesvolle initiatieven die in de praktijk positieve effecten laten zien.
Icare, Laurens, Zorgbalans, ZorgSpectrum, ZuidOostZorg en Zilveren Kruis Zorgkantoor zijn met elkaar de coalitie ‘van Zorg naar Gewoon Leven’ gestart. Om met deze beweging meer impact te maken, nodigt de coalitie u uit voor het symposium ‘van Zorg naar Gewoon Leven’ op donderdag 28 september 2023.
In de afgelopen maanden heeft Zilveren Kruis Zorgkantoor met 5 partner zorgaanbieders (Icare, Laurens, Zorgbalans, Zorgspectrum en ZuidOostZorg) de handen ineen geslagen om een unieke beweging te starten, namelijk de coalitie “van Zorg naar Gewoon Leven”. De ambitie van de coalitie is om een landelijke versnelling te maken van initiatieven die bijdragen aan ‘van zorg naar gewoon leven’.
In de maand maart (2023) spraken we veel partijen die belangrijk zijn voor ons zoals de (vertegenwoordigers van) cliënten, zorgaanbieders en branches. We ervaren een brede steun voor onze nieuwe koers. We horen echter ook terechte vragen en de zorgen die daar vaak achter schuilen. U leest er meer over in deze nieuwsbrief.
Op 6 april heeft het webinar ‘Toekomstbestendige MGZ in de gehandicaptenzorg’ plaatsgevonden. Er is gesproken over innovaties en ontwikkelingen en de uitdagingen die er spelen om medisch generalistische zorg te kunnen blijven leveren.
In 2023 eindigt ons huidige inkoopbeleid Wlz. We werken daarom hard aan ons nieuwe meerjarige inkoopbeleid voor 2024 en verder.
Wij nodigen u van harte uit voor het webinar ‘Toekomstbestendige MGZ in de gehandicaptenzorg’ op 6 april van 13:00 uur tot 14.15 uur.
We vertellen graag waar wij staan met de ontwikkeling van het inkoopbeleid Wlz 2024 en verder. Daarom nodigen we u graag uit voor een ontmoeting tijdens de bijeenkomst 'Update Inkoopbeleid Wlz 2024 en verder'.
Enkele zorgaanbieders gaven, in samenwerking met het zorgkantoor, de afgelopen jaren vorm aan VPT in de Wijk. En dan vooral: hóe zorgorganisaties deze tak van sport kunnen optuigen. Dit drieluik gaat over de Masterclass, belicht vanuit de samensteller Vilans, deelnemer Coloriet en aanjager Zilveren Kruis Zorgkantoor.
Voor een toekomstbestendig zorglandschap moeten we de zorg zo organiseren dat mensen die dat nodig hebben in elke regio langdurige zorg kunnen ontvangen. Een regio-specifieke aanpak daarom cruciaal. Innovatie kan bijdragen om deze uitdagingen het hoofd te bieden. In veel regio’s hebben zorgaanbieders de handen al ineengeslagen. Om te leren van deze samenwerkingsverbanden of om een vergelijkbaar samenwerkingsverband rondom innovatie op te zetten lichten we 4 al bestaande samenwerkingsverbanden toe in deze publicatie.
Op 13 mei heeft het webinar ‘Samenwerken aan passende meerzorg’ plaatsgevonden. Dit webinar stond in het teken van de nieuwe systematiek voor meerzorg. Daarnaast werd met diverse tafelgasten de visie die ten grondslag ligt aan de nieuwe systematiek besproken en de keuzes die zijn gemaakt. Deelnemers werden gedurende het webinar in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen via de chat.
Op 1 juni publiceren wij een aanvulling op het inkoopbeleid. Met dit bericht nemen wij u mee in wat u kunt verwachten. We staan bovendien niet stil. We zijn al bezig zijn met de periode erna; de opmaat naar een nieuw inkoopbeleid vanaf 2024 en verder. En – niet onbelangrijk – we leggen u graag uit hoe dit zich verhoudt tot onze net herijkte visie en strategie.
Het oplopende tekort aan personeel in de zorgsector maakt innoveren noodzakelijk. Je ziet al dat zorgaanbieders hun organisaties anders gaan inrichten. Dat ze technologische innovaties inzetten om capaciteit van zorgprofessionals vrij te spelen voor de toestroom aan cliënten. Maar er is een derde element dat we niet mogen vergeten als we nadenken over de zorg van de toekomst: het zorgen voor elkaar.
De voorbeelden in deze special gaan allemaal over de samenwerking tussen zorgprofessionals die medische zorg bieden aan kwetsbare mensen, namelijk huisartsen, specialisten ouderengeneeskunde en artsen verstandelijk gehandicapten.
Nederland heeft bij gelijke werkwijze tot 2040 een groot tekort aan zorgpersoneel in de langdurige zorg. Het is daarom belangrijk om samen stappen zetten op thema’s en innovatieve oplossingen die bijdragen aan de aanpak van de arbeidsmarktproblematiek. Dit stond centraal in het webinar van 11 maart.
Er zijn 3 stelselwetten die zorg en ondersteuning voor ouderen regelen. De Zorgverzekeringswet, de Wet langdurige zorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. Een cliënt heeft recht op zorg die hij nodig heeft. Als gedurende het zorgtraject van domein gewisseld wordt, kunnen we samen zorgen voor een soepele overgang.
Donderdag 25 november heeft het symposium ‘VPT in de Wijk’ plaatsgevonden die we samen met 7 zorgaanbieders georganiseerd hebben. Doel van het symposium: V&V zorgaanbieders enthousiasmeren om deze leveringsvorm op te nemen in hun zorgaanbod.
Op 11 november zijn tijdens het webinar 'Meerzorg in beeld’ de uitkomsten van De Ethische Dialoog Meerzorg gepresenteerd. Ook is de nieuwe systematiek voor de financiering van meerzorg 2022 gepresenteerd.
Graag vertellen we u meer over VPT in de wijk en wat de waarde hiervan is voor uw organisatie en uw klant. Ook nodigen we u van harte uit voor ons symposium op 25 november.
Twee weken geleden heeft u van ons een nieuwsbriefspecial ontvangen over innovaties die bijdragen aan een oplossing voor de arbeidsmarktproblematiek. In deze tweede special inspireren we u graag opnieuw op dit thema.
In deze nieuwsbrief inspireren we u graag om hierover vernieuwend na te denken en innovaties in te zetten in uw organisatie.
In deze nieuwsbrief gaan we in op de tariefmethodiek voor 2022 en 2023 en de landelijke kaders die voor ons gelden, waarbinnen we met u afspraken kunnen maken. Op 28 mei, bij de publicatie van het inkoopbeleid, delen we met u de hoogte van de tariefpercentages.
Vorig jaar heeft het inkoopbeleid Wlz voor vragen en de nodige discussie gezorgd bij zorgaanbieders. Dit vinden wij ontzettend vervelend. Daarom hebben we het beleid voor 2022 en 2023 aangepast. Alleen samen met u als zorgaanbieder kunnen we zorgen dat mensen die afhankelijk zijn van langdurige zorg, nu en in de toekomst de zorg ontvangen die ze nodig hebben.
Hoe hebben zij de zorg aan hun bewoners tijdens corona vormgegeven? En welke slimmigheden of innovaties hebben zij daarvoor ingezet? Wij nemen u graag mee langs een aantal voorbeelden van innovaties in corona tijd.
Om de bekendheid van cliëntondersteuners in Nederland te vergroten, start in januari de Co-campagne. Co staat voor Cliëntondersteuning.
In deze special leest u hoe zorgaanbieders initiatieven hebben ingezet in hun organisatie en hoe deze bijgedragen hebben aan het welzijn van hun klanten en medewerkers.
Deze nieuwsspecial gaat over de mogelijkheden van veilig thuis wonen voor ouderen. Wij hopen u te inspireren om deze te benutten, om zo voor meer klanten de wens om zelfstandig te wonen waar te maken.
In deze innovatiespecial leest u hoe zorgaanbieders verschillende innovaties hebben ingezet in hun organisatie en hoe deze bijgedragen hebben aan het welzijn van klanten.
Zorgprofessionals merken vaak dat ouderen en hun familie het lastig vinden om met elkaar te praten over ouder worden.
Adviseur innovatie Rutger de Graaf, neemt ons mee in de groenprojecten van het wijkzorgcentrum.
Als Zilveren Kruis Zorgkantoor signaleren we de afgelopen jaren een grote toename in complexe zorgvragen binnen de gehandicaptensector.
Op 1 november publiceerde de NZa de nieuwe beleidsregel Meerzorg (Meerzorg Nieuwe Stijl).
Als Zilveren Kruis Zorgkantoor signaleren we de afgelopen jaren een grote toename in complexe zorgvragen binnen de gehandicaptensector.
Het inkoopbeleid 2022/2023 is gericht op ‘krachtenbundeling’. Samen met zorgaanbieders houden we de langdurige zorg toegankelijk en betaalbaar voor iedereen.
Martin Noordegraaf, Zorg- en Wooncentrum De Haven: “Het kwaliteitsbudget gaf ons een steuntje in de rug om zorgtechnologie te introduceren waarmee we het welzijn van onze cliënten bevorderen.”
Kwaliteitsbudget V&V wordt in 2022 deels toegevoegd aan de reguliere contractruimte en deels ingezet voor het regionale kwaliteitsontwikkeling.
De hulpmiddelen uit de Wlz kunnen een groot verschil maken in het dagelijks leven van een cliënt.
Twee jaar geleden startten we samen met Zorgkantoor Zorg en Zekerheid het experiment ‘Leven zoals je wilt’.
Waarom is het zo belangrijk om binnen 10 werkdagen na het in zorg nemen van een klant een Melding Aanvang Zorg (MAZ) ingediend te hebben?
Zorgaanbieders werken steeds meer samen in de regio. Het nieuwe inkoopbeleid geeft ruimte om deze samenwerking te ondersteunen en te koppelen aan de inkoopdoelen. Zo versnellen we de beweging naar een toekomstbestendig zorglandschap.
Zorg inkopen doen we vanaf 2023 op basis van een landelijk richttariefpercentage. 2022 wordt een overgangsjaar.
Lagere tariefpercentages leiden tot evenrediger budgetverdeling voor de langdurige zorg.
Afgelopen voorjaar hebben we ‘Zicht op Zorg’ in het leven geroepen. Een speciaal team, die klanten bellen om te vragen wat zij voor hen kunnen betekenen.
Utrechtse GZ-aanbieders en Zilveren Kruis Zorgkantoor werken samen aan een strategie voor passende zorg bij complexe zorgvragen. Een voorbeeld van samenwerking in de regio zoals we met het inkoopbeleid 2022, 2023 graag ondersteunen.
We delen sinds dit jaar een nieuw soort kennis met onze zorgaanbieders: spiegelinformatie. Wat het is en wat u er precies mee kunt? We vertellen het u graag.
Als zorgaanbieder heeft u met allerlei soorten regels te maken. Regels kunnen begrenzen, maar er zijn ook regels die kansen bieden. Wij denken graag met u mee.
In een film vertellen Cécile Boot (Bijzonder hoogleraar Radboud Universiteit) en Rosan Oostveen (Manager Strategie & Analyse Zilveren Kruis Zorgkantoor) over hun visie op de arbeidsmarktproblematiek en hoe innovaties kunnen bijdragen aan oplossingen.
Amaris Zorggroep biedt in de regio Gooi & Vechtstreek en Eemland thuiszorg, tijdelijk verblijf en wonen met zorg. Het aanbod is nagenoeg volledig gericht op ouderen. Zorginnovaties zijn Amaris niet onbekend. Sterker nog, op basis van eigen ervaringen en die van cliënten innoveert ze haar zorg continu, zowel in aanpak als in toepassing van zorgtechnologie.
We hebben het al vaak gehoord: tot 2040 stijgt de zorgvraag in de ouderenzorg en gehandicaptenzorg terwijl het aantal zorgprofessionals sterk daalt. Maar hoe groot zijn deze veranderingen precies?
Zorgorganisatie Reinaerde in de regio Utrecht maakt werk van het ‘binden, boeien en waarderen’ van medewerkers. Want medewerkers die het naar hun zin hebben, zich gehoord en gewaardeerd voelen, dragen bij aan een sector waar mensen graag lang willen werken.
Omdat de zorgsector flink wat uitdagingen kent, ontwikkelde Careyn een breed programma voor innovatie dat is gericht op het leveren van zorg die duurzaam stand houdt.
In dit inspiratieboekje vertellen zorgaanbieders hoe zij op allerlei slimme en mooie manieren zorg thuis langer mogelijk maken.
Speciaal voor alle Wlz aanbieders in de ouderenzorg organiseert Zilveren Kruis met 7 zorgaanbieders op donderdag 25 november een online symposium ‘VPT in de Wijk’.
Op 11 november heeft het webinar Meerzorg in beeld plaatsgevonden. Twee onderwerpen stonden centraal tijdens het webinar: delen van de uitkomsten en bevindingen van de ethische dialogen door Ruud Meij, Filosoof en auteur van de publicatie ‘Zijn er grenzen aan meerzorg? Van meerzorg naar passende zorg’.
Bekijk de uitkomsten van de Ethische Dialoog Meerzorg die de zorgkantoren samen met de VGN en andere belanghebbenden dit jaar gevoerd hebben.
De langdurige zorg moet innoveren. Want de uitdagingen zijn groot. Zorgmedewerkers moeten nu al stevige inspanningen leveren om alle ballen in de lucht te houden. Ook mantelzorgers steken de handen extra uit de mouwen. Kortom, de vraag naar zorgmedewerkers is groot en die neemt alleen maar verder toe. Tot 2040 stijgt de vraag zelfs enorm, terwijl het beschikbare aantal mede¬werkers slechts mondjesmaat toeneemt.
Vrijdag 11 maart heeft het webinar ‘Innovatieve oplossingen in de langdurige zorg voor een toekomstbestendig zorglandschap’ plaatsgevonden. Doel van het webinar: zorgaanbieders enthousiasmeren en inspireren om ook sociale en technologische innovaties in te zetten in hun organisatie. U kunt het webinar nu hier terugkijken. Ook kunt u de vlogs terugkijken die tijdens het webinar getoond zijn.
De behoefte aan langdurige zorg neemt toe. Dat komt omdat we steeds ouder worden. En ook omdat de samenleving steeds complexer (denk aan toenemende digitalisering) wordt waardoor sommige mensen moeilijker kunnen meedoen. Deze trends zorgen ervoor dat wij zeggen: het móet anders.